Annons

Börsen väntar på rapporter

Stockholmsbörsens OMX index pendlade kring nollstrecket under måndagens handel för att avsluta marginellt på minus. Omsättningen var minimal i brist på nyheter och på marknaden förbereder man sig inför den kraftiga rapportskörden senare i veckan.

"Det är som att vara gravid i 39:e veckan. Nu vill man bara att rapporterna ska komma. Ericsson blir ju jätteviktig på fredag, men även ryggraden i industrin i form av verkstadsbolagen SKF och Atlas är viktiga. Så får bolagen vara så vänliga att redovisa bra rapporter för det är väntat", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMX index stängde 0,1 procent ned på 713,1. Omsättningen uppgick till 10,2 miljarder kronor.

I USA låg det fortsatt höga oljepriset som en våt filt över handeln. Oljepriset i New York gick tillbaka något efter att ha varit uppe på över 55 dollar per fat.

Bland storbolagen gick Teliasonera ned 40 öre till 36,30 kronor och Autoliv backade 3 kronor till 285 kronor. Electrolux sjönk 1 krona till 126,50 kronor.

Ericsson slutade oförändrat på 23 kronor. I kvartalsrapporten ligger fokus på utsikterna.

"I grund och botten tittar vi på vad som händer med prognoserna för 2005. Telekom ska ju ha ljusa utsikter", säger en mäklare.

SKF, vars rapport väntas på tisdagen, steg 50 öre till 277,50 kronor. Atlas Copco A handlades upp 2 kronor till 291 kronor inför rapporten på fredag.

Getinge backade 1,25 kronor till 79,75 efter att ha varit upp 1 krona inför måndagens rapport. Eftersom bolaget nyligen presenterat en vinstvarning var resultatet i linje med förväntningarna. Tillväxten i orderingången lyckades dock inte nå vissa analytikers förväntningar.

"Det var ett svagt resultat över hela linjen, främst på grund av ett tufft jämförelsekvartal. Allt hänger nu på om de klarar att nå förväntningarna på fjärde kvartalet", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Astra Zeneca handlades 2 kronor högre till 279,50 kronor, efter att bolagets kolesterolsänkare Crestor vunnit stöd från en expertpanel hos det japanska läkemedelsverket.

Elekta stärktes 3 till 188 kronor efter att ha fått en brittisk order på tio linjäracceleratorer. Elektas informationschef Peter Ejemyr uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att det var bolagets näst största affär hittills och värdet överstiger 100 miljoner kronor.

ABB har fått en till order från kraftverksbygget Three Gorges i Kina på 60 miljoner dollar. Aktien var upp 40 öre till 45,10 kronor.

Saab har fått en order på Gripen-system från FMV värd drygt 500 miljoner kronor. Aktien steg 50 öre till 103,50 kronor.

Efter bakslaget för Ceplene mot hudcancer halverar nu Maxim sin personalstyrka. Aktien reagerade med att stiga och stängde på 17,20 kronor, 10 öre högre.

Positiva omdömen om Mekonomen i såväl Veckans Affärer som Börsveckan fick aktien att klättra 3 kronor till 179. Även Elektronikgruppen fick stöd av en köprekommendation i Börsveckan och steg 2,50 till 53.

Säljrekommendationer för Castellum och Nexus i Veckan Affärer och en likaledes för Cherry i Dagens Industri, fick aktierna att falla. Castellum backade 1 krona till 207 kronor, Nexus var ned 30 öre på 7,30 kronor och Cherry föll 1,40 till 22,30 kronor.

På morgonen presenterade Sapa sin rapport som visade på ett sjunkande resultat på 111 miljoner kronor från 125 miljoner i fjol. Produktionsstörningar uppgavs ligga bakom försämringen liksom högre metallpriser. Aktien sjönk 50 öre till 190 kronor.

Audiodev fanns på förlorarlistan och aktien sjönk 7,10 kronor, eller 15 procent, till 40,50 kronor. Efterfrågan på testutrustning för inspelningsbar DVD sjönk kraftigt under det tredje kvartalet, vilket pressade bolagets omsättning och resultat under perioden.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?