Annons

H&M drog ned Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen sjönk tillbaka under fredagen. Det fortsatt höga oljepriset och försäljningssiffrorna från H&M bidrog till nedgångarna. De båda telekomjättarna Ericsson och Nokia trotsade dock det negativa börshumöret.

"OMX-index är i en konsolideringsfas med botten på 708. Det är viktigt att vi inte stänger under den nivån", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning noterades OMX-index 0,6 procent lägre på 713,8. Omsättningen uppgick till 13,3 miljarder kronor.

Hennes & Mauritz satte tydlig prägel på börsutvecklingen genom att sjunka 3,3 procent, eller 7:00 till 204:50 kronor. Under fredagen presenterade H&M sin försäljning för september som visade en uppgång med 10 procent mot förväntningar på 15,5 procent, enligt SME Direkts prognossammanställning.

H&M har enligt analytiker flaggat för att hösten kom igång först i mitten av september, och när siffrorna presenterades visade det sig att det var just de två första veckorna av månaden som var svaga. Därför menar en analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med att det är för tidigt att dra slutsatser om att hela höstsäsongen blir dålig.

Jyske Bank sänkte rekommendationen på H&M från köp till öka och drog samtidigt ned riktkursen till 230 kronor.

Inom telekom fortsatte Nokia upp efter torsdagens rapport. Aktien steg 2:50 kronor till 107:50. Dresdner Kleinwort Wasserstein har höjt riktkursen till 11:15 euro, vilket är drygt 101 kronor, och håller fast vid rekommendationen behåll. Både Goldman Sachs och CSFB höjde sina vinstförväntningar på Nokia.

"Nokia har överraskat. Det ser ut som att man vill ha upp den till 112-116 kronor", säger en mäklare.

Även Ericsson stärktes och stängde 10 öre högre på 23:00 kronor.

Sämre gick det för operatörerna Tele2 och Teliasonera som sjönk 5:50 kronor till 264:50 respektive 20 öre till 36:70 kronor.

Morgan Stanley ställer sig frågande till Tele2:s strategi efter försöken att köpa Song Networks och förvärvet av österrikiska UTA.

"Ska vi räkna med en mer nätverksintensiv hållning av företaget på alla dess geografiska marknader?", frågar sig banken i ett marknadsbrev.

Samtidigt fortsatte rapportflödet under fredagen.

Hagströmer & Qvibergs nettoresultat för det tredje kvartalet sjönk till 12 miljoner kronor (21). Aktien var dock upp 2 kronor till 151 kronor. Bolaget ser ljust på det fjärde kvartalet och en tredje börsintroduktion kan väntas.

Även Nordnets nettoresultat sjönk under kvartalet, till 10 miljoner kronor från 11,8 miljoner. Aktien stärktes 20 öre till 7:25 kronor.

HL Display visade ett resultat före skatt på 59,5 miljoner kronor för årets första nio månader. Bolaget har fortsatt målet att nå en vinstmarginal i slutet av 2005 på 10 procent i årstakt. Aktien backade 2,4 procent till 123 kronor.

Skanska har tecknat en byggorder inom Ormen Lange-projektet i Norge värd 940 miljoner kronor. Aktien var upp 50 öre på 78:00 kronor.

En av dagens vinnaraktier var Axis Communications, som handlades upp 19,0 procent till 17:20 kronor. Produktområdet Video låg bakom en omsättningsökning för bolaget på 11 procent under det det tredje kvartalet. Redeye har höjt rekommendationen från sälj till köp.

Bland förlorarna fanns MTV Produktion, som fortsatte ned efter torsdagens delårsrapport. Aktien sjönk 7,4 procent till 21:30 kronor.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?