Annons

Ericsson tyngde Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen sjönk under torsdagen, tyngd av en nedgång i Ericsson efter Nokias rapport.

Oljepriset fortsatte att stiga, vilket tyngde på aktiemarknaden. SKF och Autoliv föll efter en svag rapport från General Motors.

"Rapporterna i dag såg bra ut. Det var inga överraskningar", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMX-index stängde 0,9 procent ned på 717,8. Omsättningen uppgick till 13,4 miljarder kronor.

Nokias kvartalsrapport visade på en vinst per aktie som var något högre än väntat. Samtidigt låg prognosen för det fjärde kvartalet i linje med förväntningarna. Nokia-aktien stängde 1:50 kronor upp på 105 kronor.

"Jag tycker att det är en bra rapport och är förvånad över kursreaktionen. Men det talar om en brist på engagemang på marknaden just nu. Problemet är att rapporten på flera punkter är lite bättre än väntat men det sticker inte ut för mycket", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Ericsson stängde ned 60 öre på 22:90 kronor. Enligt mäklare hade aktien handlats upp något under onsdagen inför Nokia-rapporten.

Delägda Sony Ericssons rapporterade resultat och omsättning som var något bättre än förväntat. Bolaget levererade totalt 10,7 miljoner terminaler under det tredje kvartalet, vilket är en uppgång med 51 procent jämfört med motsvarande kvartal 2003.

Orc Softwares rapporterade i sin kvartalsrapport både ett lägre resultat och omsättning än väntat. Orc stängde dock 1 krona upp till 65 kronor.

"Det framkom inte så mycket nytt i rapporten. Resultatmässigt var den något svagare, men det är de små talen som vi pratar om", säger en annan analytiker till Direkt.

General Motors presenterade ett väsentligt lägre resultat än väntat för det tredje kvartalet och sänkte sina helårsprognoser. Bolaget presenterade även förväntade neddragningar i Europa, huvuddelen i Tyskland. Enligt Aftonbladets nätupplaga har GM beslutat att säga upp 500 anställda på Saab i Trollhättan.

Underleverantörerna SKF och Autoliv backade under torsdagens eftermiddagshandel, sedan General Motors presenterat sin kvartalsrapport. SKF B noterades 3:50 ned till 281:50 kronor och Autoliv stängde 3:50 kronor ned till 285:50 kronor.

Höganäs kvartalsrapport var också sämre än väntat men stängde oförändrat på 164:50 kronor. Resultat före skatt på 125 miljoner kronor var visserligen högre än samma period förra året men understeg analytikernas förväntningar. Bolaget justerade upp prognosen för 2004.

Eniro tillhörde torsdagen förlorare och stängde ned med 2:50 kronor till 58:75 kronor efter bolagets kapitalmarknadsdag i onsdags.

Tele2 meddelade på torsdagen att bolaget köper den österrikiska teleoperatören UTA. B-aktien handlades ned 1:50 kronor till 270 kronor.

Till förlorarna bland de mindre bolagen återfanns MTV Produktion efter att ha rapporterat ett resultat efter skatt på -4,4 miljoner kronor (-10,4). I resultatet ingår engångskostnader för förvärvet av Jarowskij på knappt 14 miljoner kronor. Aktien stängde ned 2:00 kronor på 23:00 kronor.

Tricorona hörde däremot till vinnarna, efter att ha aviserat ett förvärv av handelshuset Carbomax. B-aktien steg med 29 öre till 1:95 kronor.

Dessutom reagerade marknaden positivt på Teligent och handlade upp aktien 0:60 kronor till 28:30 kronor, efter att bolaget fått en större order från en europeisk teleoperatör.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?