Annons

Intel gav stöd på Europabörserna

Europabörserna avslutade onsdagen splittrat med stöd från teknikaktier efter Intels rapport, men med press från råvarusektorn.

"Intel belyser klimatet i hela branschen. Starka vinster från tekniksektorn kan skingra farhågorna för avtagande försäljning", säger Antonio Hormigos, fondförvaltare vid Ahorro Corporacion i Barcelona till Bloomberg News.

Strax före klockan 17.30 noterades Bloomberg European 500 0,4 procent högre och Dow Jones Stoxx 50 var oförändrad.

Teknikrelaterade sektorer fick stöd av Intels rapport. Bland halvledaraktier sågs därmed en återhämtning efter måndagens kursförsvagning som följde Philips dystra prognos. Philips var upp 0,4 procent.

Halvledarjätten Infineon noterades 2,3 procent högre i Frankfurt, ST Microelectronics var upp 2,1 procent i Paris och holländska ASML steg 4,4 procent. ASML rapporterade den fjärde kvartalsvinsten i följd som en effekt av minskade kostnader och högre försäljning till mobiltelefontillverkare och tillverkare av DVD-spelare.

Inom telekom, som var en vinnande sektor, steg Nokia 2,7 procent medan Alcatel gick upp 1,1 procent. Siemens, som enligt fackföreningen IG Metall planerar att säga upp över 200 anställda i Tyskland, gick upp 0,8 procent.

I Frankfurt steg DAX-index 0,1 procent med Volkswagen i täten, upp 2,8 procent.

Affärssystemtillverkaren SAP planerar att expandera inom försäljning av mjukvara som används för affärsanalyser. Bolaget utesluter inte att detta kan komma att göras genom förvärv. Aktien steg 0,4 procent.

Flygbolagen stärktes med British Airways i täten upp 4,8 procent. Lufthansa och Air France var samtidigt upp 2,5 respektive 3,0 procent.

Parisbörsen, där CAC 40 noterades oförändrat, pressades av detaljhandelsbolaget Carrefour som var ner 2,6 procent. Bolaget levererade en vinstvarning efter stängning på tisdagen. Bakgrunden till vinstvarningen är bland annat att Carrefour sänkt priserna på sin hemmamarknad Frankrike i ett försök att stimulera efterfrågan.

Inom detaljhandelssektorn pressades samtidigt brittiska JJB Sports tillbaka sedan förhandlingar om ett potentiellt övertagande avslutats. Aktien sjönk 18,6 procent i London.

Londonbörsen fick visst stöd från British Airways men FTSE 100-index gick mot Europaströmmen och var ner 0,3 procent framförallt tyngt av råvarusektorn.

BHP Billiton och Anglo American var ned 4,5 respektive 3,9 procent. Energibolaget BP pressade också med en nedgång på 1,7 procent.

Energisektorn som helhet fanns bland onsdagens förlorare. Statoil och Norsk Hydro var ner 3,0 respektive 2,5 procent, vilket pressade OBX-index i Oslo som noterades 0,4 procent lägre.

I Helsingfors steg HEX 1,3 procent stärkt av Nokia men även av Fortum som var upp 0,9 procent. Köpenhamnsbörsens KFX-index steg 0,2 procent under ledning av GN Store Nord och Vestas Wind som var upp 2,9 respektive 2,5 procent.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?