Annons

Dålig börsdag för Tele2

Stockholmsbörsen stängde nedåt i linje med en bred nedgång på samtliga stora börser i USA Europa. Nederländska Philips inledde tisdagens handel med att lämna en svag prognos för halvledarförsäljningen.

"Jag tror att det är flera faktorer som påverkat den svenska marknaden idag. USA har varit negativt hela dagen efter Philips-rapporten och oljepriset är fortsatt högt även om det verkar vända ned något. Dessutom är det lite vänta-och-se inför rapportperioden", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning noterades OMX-index 0,9 procent lägre på 716,4. Omsättningen uppgick till 12,3 miljarder kronor.

Sämst utveckling bland OMX-bolagen visade Tele2:s B-aktie som backade med 6,50 till 265 kronor, medan Skanska B utvecklades bäst med en uppgång på 75 öre till 78,75 kronor.

Ericsson backade 20 öre till 22,80 kronor.

Bolagets VD, Carl-Henrik Svanberg, framträdde på en teknikmässa i Cannes på tisdagen. I ett runda-bords-samtal för Bloomberg News sade han att Ericsson uppskattar prispressen i branschen till cirka 10 procent per år. Han sade också att förtroendet är tillbaka i branschen och att det finns en efterfrågan på ökad kapacitet.

Även Nokia gick tillbaka och noterades 1,50 kronor lägre på 100,50 kronor. På torsdag presenteras Nokias rapport för det tredje kvartalet.

Investor gick ned 75 öre till 78,50 kronor efter bolagets rapport, som visade på ett substansvärde på 120 kronor per aktie. Det kan jämföras med 99 kronor för ett år sedan och 122 kronor i slutet av juni. Kreditvärderingsinstitutet Moodys har höjt det långsiktiga betyget för Investor till A3 från tidigare Baa1.

Investor sade också att bolaget fortsatt tror på Astrazeneca, trots den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s beslut att inte godkänna Exanta i USA. Astrazeneca stängde 1,50 kronor lägre på 286 kronor.

Getinge tillhörde de mest omsatta och rekylerade uppåt igen efter måndagens vinstvarning, som pressade ned aktien. Aktien stängde 1,75 kronor högre på 82,75 kronor.

Eniro föll tillbaka efter att ha öppnat starkt. Aktie noterades ned 25 öre till 63,25. JP Morgan höjde sin rekommendationen till övervikt på tisdagen och på måndagen höjde även UBS sin rekommendation. Eniro håller kapitalmarknadsdag på onsdag.

Bland dagens vinnare fanns Wedins som steg 5,9 procent till 0,90 kronor. I samband med presentation av stil-, sko- och textilhandlarnas blixtindex indikerades en ökning på 2 procent i skoförsäljningen i oktober.

Förlorare var Human Care, som sänkte prognosen för helåret till en omsättning i paritet med föregående år och ett resultat efter finansiella poster på 8-10 miljoner kronor före jämförelsestörande poster. Aktien handlades ned 5,75 kronor till 47 kronor.

Det är framför allt en svagare efterfrågan från kommuner och landsting i Sverige som ligger bakom att bolaget sänkt sin omsättningsprognos.

"Det finns inget idag som indikerar att den skulle öka. Det är också en svagare efterfrågan från byggmarknaden dit vi bland annat säljer specialhissar och taklyftar. Cirka 60 procent av vår verksamhet är sverigerelaterad medan cirka 40 procent går på export", säger Anders Rothstein, VD för Human Care, till Direkt.

Intentia har slutit avtal om leverans av Movex med norska Berggård Amundsen/Elgros. Avtalet innebär att den norska fackhandelskedjan fullständigt byter affärssystem, omfattande både central logistik, lokal försäljning och support. Intentia slutade 10 öre upp på 11,25 kronor och IFS stängde 5 öre högre på 7,30 kronor.

Autoliv tillhörde de få bolag som utvecklades bättre än OMX-index och aktien slutade 50 öre upp till 290,50 kronor.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?