Annons

Merck blysänke för Dow Jones

Hade det inte varit för Merck hade New York-börserna klarat sig hyfsat på torsdagen. Merck föll 26,8 procent efter att ha dragit tillbaka storsäljaren Vioxx på grund av risker för hjärtattack och stroke.

Dow Jones sjönk 0,6 procent till 10.080 medan S&P 500 slutade oförändrat. Merck ingår i båda index. Nasdaq gick upp 0,1 procent.

"När bolaget en gång har medgett detta så kommer jurister och gruppåtalanden. Det är många negativa faktorer involverade, inte bara den förlorade försäljningen", säger Richard Sichel, chefplacerare vid Philadelphia Trust, till Bloomberg News.

Dagens makrostatistik var övervägande negativ. Siffror över arbetslösheten samt privatkonsumtionen var sämre än väntat, medan Chicago Inköpschefsindex var bättre. Trots det var börsutvecklingen relativt stark.

"Tar man bort Merck ur bilden så skulle det ha varit en uppgång och påminna lite om vad vi såg i går (torsdag)", säger Jeff Kleintop, chefplacerare vid PNC Advisors, till CBS Marketwatch.

Jeff Kleintorp förklarade den, efter omständigheterna, positiva börsutvecklingen med att nuvarande presidenten George Bush bedöms ligga bäst till för att vinna valet i november.

Pfizer, som säljer det konkurrerande preparatet Celebrex, gick mot strömmen och steg 1,4 procent.

Walt Disney sjönk 1,1 procent efter att ha varnat för att orkaner påverkat verksamheten i Florida. GM steg 3,2 procent på spekulationer inför fordonsstatistik på fredag.

Raset i bolånejätten Fannie Mae fortsatte, ned 4,3 procent, efter uppgifter att justitiedepartementet överväger inleda en brottsutredning av bokföringen.

Halvledarrelaterade bolag var i fokus efter statistik över försäljningen i augusti från branschorganet SIA. KLA-Tencor steg 2,6 procent medan Novellus stärktes med 2,2 procent. Som helhet steg branschen för utrustning för halvledarbolag med 1,2 procent.

Inom branschen halvledare begränsades uppgången till 0,1 procent, då både Intel och Texas Instruments backade.

Läkemedel var klart sämsta bransch med en nedgång på 3,5 procent. Skogsbolag var upp 2,1 procent.

Räntan på den tioåriga statsobligationen var omkring klockan 22.30 4,12 procent, en uppgång med 4 punkter jämfört med stängningsnoteringen i torsdags.


Klicka här för svenska aktier i New YorkKommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från eSports FundAnnons

Ny fond hittar vinnande bolag inom e-sport

Stefan Westin ansvarig förvaltare för eSports Fund
Stefan Westin ansvarig förvaltare för eSports FundFoto:Sascha Beetz Magnusson

E-sport lockar varje år fler åskådare, och branschen vinner allt större ekonomisk mark. Den aktivt förvaltade fonden eSports Fund tar vara på dessa goda framtidsutsikter och samlar de vassaste bolagen i en vinnande portfölj.

E-sporten omsätter flera miljarder varje år och har hisnande publiksiffror som blir en guldgruva för annonsörer. Det här är helt klart en nisch på uppgång, vilket förvaltaren Stefan Westin tagit fasta på. Han har över 30 års erfarenhet av investeringar och har med stor framgång förvaltat e-sport sedan 2017, det senaste året med en avkastning på 50 procent. I oktober startades en helt ny fond, eSports Fund, som Stefan Westin nu är ansvarig förvaltare för.

– Fonden startades för att möta det stora intresse som finns för e-sport i dag. Nischen ligger verkligen helt rätt i tiden. E-sporten kan visa på fantastiska tillväxtsiffror – prognosen är att omsättningen inom branschen kommer öka med 15,5 procent årligen fram till 2023, säger Stefan Westin, ansvarig förvaltare för eSports Fund. 

Läs mer om fonden här.

Kortsiktig förflyttning på marknaden

Dessa siffror presenterades i en färsk undersökning från Newzoo. Den snabbt ökande omsättningen kan härledas till inkomstkällor i form av medierättigheter, sponsorskap, merchandise- och biljettförsäljning samt annonsering. Stefan Westin pekar på en stark trend där annonsörer övergår från traditionell sport till e-sport för att räckvidden är så pass mycket större.

– Tillväxten för e-sportåskådare bedöms öka med i genomsnitt 12 procent per år fram till 2022. Då beräknas antalet åskådare uppgå till 645 miljoner. Det är i dag bara VM-finalen i fotboll och Super Bowl som lockar fler åskådare än finalen i League of Legends, så här finns en enormt stor potential att öka försäljningen av TV-tid och annonser, säger Stefan Westin.

Noggrann process bakom urval av bolag

Inom segmentet e-sport ryms både rena e-sportbolag och spelutvecklare, men även underleverantörer till dessa bolag. Stefan Westin samlar 25–30 av branschens mest framstående bolag i fonden, och urvalet är en process där inget lämnas till slumpen. 

– Det största jobbet ligger faktiskt i att välja bort bolag. Bolagen i fonden ska inte bara vara framgångsrika och ha en uttalad tillväxtstrategi, utan också ha breda produktportföljer och inte vara för lika varandra. Det handlar om att skapa en bra mix, säger han.

När Stefan Westin blickar framåt ser han en stark och snabb uppgång för streaming inom e-sporten där dyra spelkonsoler blir mindre viktigt, Augmented Reality (AR) fortsätter att integreras och där 5G-utvecklingen blir särskilt intressant. Streaming gör e-sporten ännu mer lättåtkomlig – vilket lovar gott för branschens, och fondens, framtid.

Vill du investera i eSports Fund? Ta reda på mer här.

Fakta om eSports Fund

eSports Fund är en renodlad tematisk och global aktiefond som aktivt förvaltas av Stefan Westin. Stefan Westin kommer uteslutande investera i bolag som drar nytta av den starka trenden inom e-sportindustrin, såsom e-sportarrangörer, spelutvecklare och underleverantörer inom ovannämnda sektorer. Ansvarigt fondbolag är AIFM capitals. 

 

Mer från eSports Fund

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med eSports Fund och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?