Annons

Energibolag förlorare i Europa

Även om de större Europaindexen förändrades något till det sämre under fredagseftermiddagen så stod sig utvecklingen från morgonen sett till branschfördelningen.


Energibolagen toppade förlorarligan med fallande kurser för oljebolagen samtidigt som telekomsektorn var överlägsen vinnare i kölvattnet av Nokias prognoshöjning på torsdagen.

Klockan 17.30 hade DJ Stoxx 50 gått ned 0,9 procent och Bloomberg European 500 noterades 0,6 procent lägre.

Energibolagen backade sammantaget med 3,1 procent och telekomsektorn var 2,2 procent upp, enligt Bloomberg Europeans branschindex.

Royal Dutch/Shell Group kommer att göra om sina beräkningar gällande olje- och gasreserverna, skriver Bloomberg News. Revideringen innebär att reserverna bedöms ha legat på 16 miljarder fat 2002, jämfört med tidigare redovisade 20 miljarder fat.

I oktober 2003 framkom att Shell skulle missa sin produktionskvot för 2003 och att bolaget räknade med små produktionsförändringar under 2004.

Shell Transport, med en ägarandel om 40 procent i Royal Dutch/Shell, sjönk 7,8 procent i London och Royal Dutch, som äger resterande 60 procent, tappade 7,7 procent på Amsterdambörsen.

BP var samtidigt ned 2,2 procent, Total sjönk 0,6 procent och Statoil noterades 0,7 procent lägre.

"Oljeaktierna har gått från dåliga till ännu sämre. Om man behöver en ursäkt att kliva ur industrin så har man det nu. Kursuppgångarna kommer att ske i andra branscher i år, inte inom olja", sade en förvaltare i en kommentar till Bloomberg News.

Torsdagens kurssmörjare Nokia åtnjöt ett antal prognosjusteringar från investmentbankerna under fredagen. I flödet märktes bland annat SG Cowen och Deutsche Bank som höjde sina rekommendationer till köp från tidigare behåll.

Nokia, som klättrade 14 procent på torsdagen, fortsatte upp med 1,3 procent. Totalt noterades Hex Generalindex i Helsingfors 0,2 procent högre.

I Paris stärktes Alcatel 1,7 procent medan Ericsson noterades 5,4 procent högre på Stockholmsbörsen.

Bland övriga branscher som pressade fanns fordon och skogsbolagen medan fastigheter och tobak noterades en bit upp på plus.

Londonbörsens FTSE 100 backade 0,7 procent, franska CAC 40 var 0,5 procent ned och i Frankfurt backade DAX-index med 0,8 procent.

Oslobörsens OBX avancerade 0,1 procent och KFX steg med 0,2 procent i Köpenhamn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?