1515
Annons

Telekom vinnare i Europa

En svagare amerikansk BNP-siffra än väntat fick Europabörserna att vända ned på fredagseftermiddagen. Telekomleverantörerna gick mot strömmen efter en stark resultatrapport från Nortel.


"Marknaden har gått händelserna i förväg då placerarna satsat på att det senaste kvartalets extraordinära tillväxt skulle fortsätta. Europas återhämtning är beroende av USA:s tillväxt", sade Christian Jasperneite, investeringsstrateg vid MM Warburg, till Bloomberg News.

Preliminär statistik från USA:s handelsdepartement visade på en BNP-tillväxt om 4,0 procent i årstakt för fjolårets fjärde kvartal. Analytikerna förväntade sig en ökning med 5,0 procent

Omkring klockan 17.45 hade DJ Stoxx 50 sjunkit 0,8 procent samtidigt som Bloomberg European noterade en nedgång om 0,5 procent.

Telekomutrustningsleverantörerna gick mot strömmen, understödda av torsdagskvällens oväntat starka rapport från Nortel Networks.

Allra bäst gick Ericsson som klättrade 6,4 procent på Stockholmsbörsen. Nokia steg samtidigt med 0,3 procent och Alcatel med 2,0 procent.

Enligt en artikel i Economic Times finns Ericsson, Nokia och Alcatel bland de bolag som tävlar om Indiens största GSM-order hittills, ett kontrakt som kan vara värt så mycket som 1,3 miljarder dollar.

Även halvledartillverkaren Infineon Technologies trotsade nedgångarna, med en uppgång på 1,4 procent. Enligt Handelsblatt har bolaget kontaktat nio potentiella investerare angående en planerad försäljningen av den förlusttyngda fiberoptikenheten.

Tyngre gick det för bolag med en stor andel av försäljningen i USA. Bland dessa backade kemijätten BASF med 0,6 procent och Fresenius Medical Care, vars försäljning till 70 procent sker i USA, tappade 3,6 procent.

Fordonstillverkarna backade 1,0 procent, enligt Bloomberg News branschindex. Renault sjönk 2,6 procent, pressad av en svag rapport från Nissan, som till 44,4 procent ägs av det franska bolaget.

BMW tyngde med en nedgång på 2,5 procent, medan Volvo steg 0,4 procent på Stockholmsbörsen. Scania avslutade på oförändrad nivå.

Läkemedelssektorn sjönk med 0,6 procent, inom vilken Novartis tappade 3,2 procent. Enligt Wall Street Journal kan det schweiziska bolaget bli Aventis vita riddare undan Sanofi-Synthelabos fientliga bud.

"Det kan bli ett budkrig om Aventis. Läkemedelssektorn är en av de industrier som befinner sig mitt i en konsolidering. Det kan inte uteslutas att fler är intresserade av Aventis", sade Luca Martina, aktiechef vid Credit Suisse Private Banking, till Bloomberg News.

Aventis avancerade 3,0 procent och Sanofi steg 3,8 procent, samtidigt som bland andra Glaxosmithkline och Roche tyngde sektorutvecklingen.

Flygbolagen återhämtade sig något efter en vecka som präglats av fågelinfluensan och vinstvarningen från Ryanair. Branschorganisationen AEA sade att dess 31 medlemmar i år kan komma att redovisa sin första kollektiva vinst sedan 1998.

Ryanair steg 2,1 procent och British Airways var upp 3,7 procent. Lufthansa noterades 0,9 procent högre och SAS, som ställer in flyg på grund av den pågående transportarbetarstrejken, steg 1,4 procent i Stockholm.

Intresset för det nyintroducerade holdingbolaget Iliad, Frankrikes största börsnotering sedan 2002, var stort. Aktien rusade upp hela 30,4 procent.

Sammantaget backade dock Parisbörsens CAC 40 med 0,6 procent. Frankfurts DAX-index sjönk 0,9 procent och i London noterades FTSE 100 0,5 procent lägre.

På de nordiska börserna såg det något ljusare ut. Hex Generalindex steg 0,1 procent i Helsingfors, med draghjälp från Nokia.

Även Oslobörsens OBX klättrade 0,1 procent. Tandberg gav stöd med en uppgång på 3,3 procent, efter att ha uppgraderats av både Deutsche Bank och Goldman Sachs.

Ericssons framfart fick OMX-index att stiga 1,1 procent i Stockholm medan KFX-index sjönk 1,0 procent i Köpenhamn.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?