Annons

Stockholm bäst i Europa

Stockholmsbörsen utklassade stora delar av övriga Europa på fredagen som överlag noterade sjunkande index.


Förklaringen var främst Ericsson som agerade draglok redan från öppningshandeln stärkt av Nortels kvartalsrapport som slog marknadens förväntningar på torsdagskvällen. Vissa verkstadsbolag och några av storbankerna bidrog också till uppgången.

Vid stängning hade OMX-index gått upp 1,1 procent på 673,9. Omsättningen uppgick till hyfsade 16,7 miljarder kronor.

Ericssons B-aktie gick upp 1 krona, motsvarande 6,5 procent, till 16,50. Nokia var samtidigt upp 1,50 kronor till 152,50.

Intentia B toppade vinnarlistan, upp 21 procent till 12,50 kronor. Bolaget presenterade ett resultat för fjärde kvartalet som låg i linje med marknadens förväntningar. Analytiker säger till Nyhetsbyrån Direkt att förhoppningar om en bättre utveckling 2004 bidrar till kursuppgången.

Även IFS B låg högt i listan med en uppgång på 15 procent till 15,40 kronor och IBS, vars kvartalsresultat på torsdagen överträffade förväntningarna, noterades 70 öre upp till 17,10.

Många av verkstadsbolagen var högt omsatta men med en varierande kursutveckling. Sandvik handlades oförändrat till 249,50, Atlas Copco A gick upp 7 kronor till 279 medan SKF B noterades 3 kronor ned till 278.

Torsdagens främsta rapportbolag ådrog sig fortsatt stort intresse. Hennes & Mauritz, som steg rejält efter sin rapport, handlades ned 2 kronor till 181. Samtidigt steg Astrazeneca 50 öre till 356,50 efter att ha tappat 6,50 på torsdagen.

Höganäs redovisade ett kvartalsresultat över förväntan och bolaget spår att marknadsläget blir något starkare 2004. B-aktien gick upp 4,50 till 164 kronor.

Även Hagströmer & Qviberg kom med rapport och aktien gick upp 8 kronor till 138. Vinsten steg rejält och bolaget föreslår att var tionde aktie löses in för 200 kronor. Dessutom prognostiseras ett resultat 2004 som överstiger 2003 års nivå.

Tripep och Effnet kom med resultatsiffror och placerade sig högt på vinnar- respektive förlorarlistan. Tripep steg 1,7 procent medan Effnet föll 6,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?