Annons

Fed-uttalande stärkte dollarn

Vad är skillnaden mellan "betydande period" och "tålmodig"? På onsdagskvällen var svaret cirka 20 räntepunkter.
Så mycket steg de amerikanska räntorna efter att Federal Reserve bytt ut bedömningen att penningpolitiken kan vara ackommoderande en "betydande period" till att säga att de kan kan vara "tålmodiga" med att avlägsna den ackommoderande penningpolitiken.


Reaktionerna på de finansiella marknaderna lät inte vänta på sig. Initialt tolkades uttalandet som att centralbanken har börjat rulla ut mattan för en räntehöjning. Räntorna sköt i höjden, dollarn stärktes och börserna föll i USA.

Bedömare är dock oense om hur stor skillnad det är mellan budskapet nu och i december. Vissa menar att onsdagens uttalande ger stöd till en höjning redan i maj eller juni, om ekonomisk data motiverar det. Andra anser att skillnaden i uttalandena är marginell och de väntar sig inte någon höjning förrän nästa år.

Den amerikanska tioåriga obligationsräntan noterades som högst till drygt 4,25 procent, men föll sedan tillbaka. Vid den svenska stängningen på torsdagen handlades tioåringen till 4,21 punkter, 14 högre än vid samma tid på onsdagen.

Uppgången för räntorna letade sig snabbt över Atlanten, men här var förändringarna något mindre. Den svenska tioåriga obligationsräntan steg 9 punkter till 4,71 procent och gapet till dess tyska motsvarighet ökade 2 punkter till 47 punkter.

För svensk del kom signaler om att både industrin och hushållen har blivit mer optimistiska, KI:s kvartalsbarometer steg till minus 4, vilket är klart över det historiska snittet och hushållens syn på både den egna och Sveriges ekonomi förbättrades rejält i januari.

Efter den svenska marknadens stängning publicerades ett tal av Irma Rosenberg som visade att även hon stödjer en räntesänkning. Hon konstaterade att det finns fog för att justera ned inflationstrycket, att produktiviteten utvecklats bättre än väntat och att det finns risk att det svaga arbetsmarknadsläget består längre än väntat. I stort var hennes budskap likt de två tidigare Riksbankstalen i veckan.

På valutamarknaden fick dollarn sig en rejält förstärkningsskjuts av onsdagens Fed-besked. Bedömare hänvisade den ökade dollaraptiten till att en minskad ränteskillnad mot euroområdet och att en ökad skillnad mot Japan gynnar ränteplaceringar i USA.

"Dessutom finns det den generella bilden av att skillnaden i tillväxtutsikter ökar, vilket också gynnar dollarplaceringar", sa Drew Matus, ekonom på Lehman Brothers till Nyhetsbyrån Direkt efter räntebeskedet.

Dollar rörde sig från 1,264 till 1,241 som starkast och noterades vid den svenska stängningen till 1,243. Yenen visade däremot mindre, från 105,58 till 105,87.

Kronan drogs med i dollarns rörelser och tappade 10 öre till 7,37. Gentemot euron var förlusten drygt 2 öre till 9,16 och TCW-index försvagades till 126,09 från 125,55.

"Det finns stora intressen på båda sidor i dollar mot kronor, men det är så slagit i marknaden så man vågar inte sitta på långa positioner", sa en handlare.

Med viss fördröjning drabbades kronan också av reaktionerna på onsdagens norska räntesänkningen och det finns spekulationen om att Norges Bank kommer att sänka räntan ytterligare. Det skulle i så fall missgynna den norska kronan vilket vanligtvis även smittar av sig på den svenska motsvarigheten enligt handlaren.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?