Annons

Mest uppåt på Europas börser

De ledande Europabörserna steg på onsdagen på optimism om att den europeiska ekonomin återhämtar sig. En positiv USA-öppning gav också stöd på eftermiddagen.


En rapport visade på onsdagen att förtroendet i det italienska näringslivet stiger. Rapporten matchade därmed motsvarande undersökningar i Tyskland, Nederländerna och Belgien som presenterats tidigare under veckan.

"Jag är optimistisk när det gäller en återhämtning av den europeiska ekonomin. Detta kommer att öka bolagsvinsterna, oavsett hur dollarn rör sig", sade en fondförvaltare till Bloomberg News.

Klockan 17.40 hade DJ Stoxx 50 stigit 0,7 procent och Bloomberg European noterades 0,4 procent högre.

Suez var en av vinnarna, upp 4,0 procent. Bolaget gynnades bland annat av spekulationer om att det är nära en försäljning av innehavet i M6-Metropole Television.

I läkemedelssektorn steg Bayer 2,1 procent. Astra Zeneca, som släpper rapport på torsdagen, steg 2,2 procent, och Aventis och Sanofi var upp 1,7 respektive 1,2 procent.

Spanska Zeltia, som utvecklar cancerpreparat, föll 5,0 procent efter det att bolagets mest avancerade drog, Yondelis, ratades av den europeiska läkemedelsmyndigheten.

Vodafone föll 2,6 procent trots att ökningen av abonnenter i räkenskapsårets tredje kvartal överträffade marknadens prognoser. Operatören meddelade att det är intresserat av att göra förvärv i Polen och andra östeuropeiska länder för att öka kundintaget, något som inte uppskattades av alla.

"Investerare är bekymrade över denna förvärvsstrategi. Bolaget kan komma att betala för mycket för vad det bestämmer sig för att köpa", noterade en fondförvaltare enligt Bloomberg News.

Bland övriga operatörer föll Deutsche Telekom 1,9 procent och MMO2 backade 2,0 procent. British Telecom lyckades däremot stiga med 3,1 procent.

Det brittiska verkstadsbolaget Jarvis föll 10,6 procent och nådde under dagen sin lägsta nivå på mer än sju år. Bolaget meddelade att resultatet 2004 reduceras med 13 miljoner pund på grund av förseningar i budförhandlingar.

I Dublin var det dystert efter det att Ryanair vinstvarnat. Ryanair rasade 28,9 procent och sektorkollegan Easyjet föll 8,1 procent.

Fågelinfluensan i Asien satte också sina spår på resebranschen. TUI föll 3,0 procent och Air France backade 1,1 procent. British Airways gick mot strömmen, upp 4,4 procent efter att ha presenterat ett nytt sparprogram.

IT-tjänstesektorn var också under press. Atos föll 3,6 procent och Cap Gemini backade 2,4 procent. Tietoenator handlades 2,4 procent lägre.

Sammantaget var Frankfurts DAX-index upp 0,4 procent. Münich Re och Deutsche Poste bidrog till uppgången.

Paris CAC 40 stärktes 0,2 procent medan Londons FTSE-100 var upp 0,5 procent. Förutom British Airways gav Rexam och Friends stöd åt Londonmarknaden.

På de nordiska börserna var humöret betydligt sämre. Köpenhamnsbörsens KFX-index sjönk 0,5 procent med TDC i täten och Nokias nedgång i Helsingfors bidrog till att sänka Hex Generalindex med 0,5 procent.

Oslobörsens OBX pressades av bland andra Tandberg och Storebrand och föll 1,5 procent och i Stockholm stängde

OMX-index 0,5 procent ned.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?