Annons

Kronan upp efter norsk sänkning

Begränsade rörelser syntes i svenska obligationsräntor under onsdagen. Vid stängning klockan 16.15 var den tioåriga statsobligationsräntan oförändrad på 4,62 procent. Räntegapet mot den tyska motsvarigheten hade minskat 1 punkt till 45 punkter.


Den norska centralbanken sänkte på onsdagseftermiddagen styrräntorna med 25 punkter. Beskedet var väntat, elva av tolv ekonomer i TDN:s enkät före räntebeslutet hade räknat med räntesänkningen.

Enligt Norges Bank är sannolikheten för att den norska inflationen ska hamna under målet på två års sikt större än att den hamnar över.

Norska räntor sjönk efter beskedet. De svenska påverkades dock inte i någon större utsträckning.

Även i Sverige drar en räntesänkning allt närmare. Vice Riksbankschef Lars Nyberg instämde i ett tal på onsdagen i de signaler som chefen Lars Heikensten gav i måndags om att en sänkning av reporäntan står för dörren.

Båda pekade på att den inhemska och internationella konjunkturen har utvecklats ungefär som Riksbanken förväntade sig i december. Den svaga utvecklingen på arbetsmarknaden och den låga inflationen har dock minskat risken för att lönerörelsen ska störa inflationsbilden.

Lars Nyberg sade också att produktivitetssiffrorna fortsatt att överraska positivt och att det finns skäl att vara mindre orolig för spridningseffekter från höga elpriser.

"Allt detta talar för att inflationstrycket kommer att vara något mer dämpat än vi bedömde i december", fortsatte han.

Enligt Lars Nyberg att kan detta tala för att en viss ytterligare sänkning av reporäntan är möjlig.

Bedömare menar att talet inte var svårt att tolka.

"Det var en tydlig signal om att han kommer att rösta för 25 punkter, men inte för mer än 25", säger en analytiker.

Lars Nyberg sade också att Riksbanken ser en konjunkturuppgång framöver som förr eller senare leder till att penningpolitiken åter måste stramas åt, men att inget tyder på en så stark och snabb uppgång att den skulle tala emot en lättare penningpolitik i dagsläget.

Detta tyder enligt analytiker på att, även om räntan kommer att sänkas vid februarimötet, så blir nästa ränteförändring en höjning.

I USA pressades räntorna ned något av siffror som visade att orderingången på varaktiga varor var lägre än väntat i december.

Tony Crescenzi på Miller Tabak & Co pekar dock i en analys på att siffran är väldigt volatil från månad till månad. Han anser därför att det är vanskligt att dra för stora växlar på månadsutfallet.

Vid den svenska stängningen handlades den amerikanska tioårsräntan på 4,07 procent, 4 punkter lägre än på tisdagen.

På valutamarknaden fick den norska räntesänkningen kronan att stärkas något.

"Den norska kronan försvagades och en bieffekt blev att kronan steg", säger en analytiker.

Vid stängning hade kronan stärkts drygt 1 öre mot euron till 9:14. Mot dollarn var kronan marginellt starkare på 1:26. TCW-index hade sjunkit till 125,55 (125,67).

Presentationen av Lord Huttons rapport i Storbritannien drog till sig intresse under onsdagen. Lord Hutton, som utrett omständigheterna runt vapenexperten David Kellys död i juni förra året, sade att BBC:s rapport om att regeringen spetsat till formuleringarna i en underrättelserapport var "ogrundad".

Tony Blair vann under tisdagen också en viktig omröstning i underhuset om universitetsavgifter, och sammantaget lättar nu lättar pressen på premiärministern.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SenzaGenAnnons

Allergitestning utan djurförsök

SenzaGen kombinerar genomiska data med maskininlärning för att testa om kemikalier kan orsaka allergiska reaktioner på huden eller i luftvägarna. Visionen är att skapa en ny industristandard och helt ersätta djurtester – och de är på god väg. Bolaget befinner sig nu i en expansiv kommersiell fas.

Genom att odla mänskliga celler och sedan utsätta dem för utvalda ämnen kan SenzaGen identifiera ämnen som riskerar att orsaka allergier utan djurförsök. Metoden kommer ursprungligen från forskare knutna till Institutionen för Immunteknologi vid Lunds universitet. SenzaGen grundades 2010 och blev ett operativt bolag efter att EU 2013 beslutat att införa förbud mot försäljning av kosmetiska produkter som är testade på djur. Förbudet har sedan spridit sig till ytterligare länder och trenden är att fler industrier arbetar för att få bort djurförsök. 

Oslagbar träffsäkerhet 

Behovet av en träffsäker och etisk metod, som den SenzaGen erbjuder, finns idag globalt inom flera branscher.

– Både konsumenter och producenter vill veta att produkter är säkra. Det gäller inte bara kosmetika utan även till exempel läkemedel, medicintekniska produkter och kemikalier. Det kan vara hudkrämer, målarfärg, rengöringsmedel eller som i USA där test av bekämpningsmedel är stort, säger VD Axel Sjöblad. 

Med enastående hög träffsäkerhet bidrar

SenzaGens testmetod GARD® till att företag kan utveckla, producera och leverera säkrare, etiska och mer hållbara produkter.

– Med vår lösning får man ett hållbart testalternativ med marknadens högsta träffsäkerhet. Jämfört med djurförsök som ligger på 70–75 procent uppnår GARD® över 90 procent träffsäkerhet. Dessutom är det ett kostnadseffektivt alternativ, förklarar Axel Sjöblad. 

Framgångsrik utveckling

Efter ett år som VD kan Axel Sjöblad med glädje konstatera att företaget tagit de första stegen från forskningsbolag till ett företag med starkt kommersiellt fokus, en förändring som märks både i det dagliga arbetet och i försäljningsutvecklingen för det första halvåret 2020.

– Vår försäljning mer än fördubblades jämfört med motsvarande period föregående år och vi har redan passerat 2019 års totala omsättning. Mycket positivt är också att vår kundbas växer inom flera segment och att existerande kunder återkommer med nya beställningar. Med en fokuserad försäljningsorganisation och fler potentiella kunder som utvärderar våra tester har vi, trots nuvarande externa utmaningar orsakade av Covid-19, mycket goda möjligheter att fortsätta utvecklas i samma höga takt i framtiden, säger Axel Sjöblad.

Fakta

SenzaGen utvecklar, utför och säljer tester för att bedöma om kemikalier i olika produkter är allergiframkallande. Testerna ersätter djurförsök med data från mänskliga celler i kombination med maskininlärning. Testerna har marknadens högsta träffsäkerhet och bidrar till säkrare produkter i samhället.

Läs mer på: www.senzagen.com

Följ oss på Linkedin

 

Mer från SenzaGen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SenzaGen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?