Annons

Telekom och IT ledde nedgång

Stockholmsbörsen fortsatte ned på onsdagen och det var i synnerhet storbolagen i telekomsektorn som utmärkte sig med nedgångar. Även flera verkstads- och skogsbolag bidrog till nedgången."Det finns mycket vinster att ta hem efter de starka veckorna som inlett året och uppgången har kommit av sig litet. En svag inledning i New York påverkade också negativt idag", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMX-index sjunkit 0,6 procent till 667,0. Omsättningen stannade på 14,9 miljarder kronor.

Indextunga Ericsson och Nokia var en viktig orsak till nedgången då båda tappade cirka 2,5 procent. Ericsson stängde 40 öre ned på 16:20 kronor och Nokia var ned 4 kronor till 149.

Nokia lämnar rapport i morgon, torsdag, kl 12.

En sämre utveckling än väntat för Motorolas mobiltelefonsegment PCS och svaga utsikter från RF Micro Devices bidrog till pressen på telekomaktierna.

Även teleoperatörerna hade en svag dag. Telia Sonera tappade 2 procent till 39 kronor medan Tele2 var ned 2,6 procent till 411:50 kronor.

Oket från Stora Ensos vinstvarning på tisdagen fortsatte att belasta aktien som tappade ytterligare 3 kronor, till 92 kronor. Merrill Lynch har sänkt sin rekommendation från neutral till sälj, Opstock har sänkt från öka till behåll medan Deutsche Bank sänker sina vinstestimat för år 2004 och 2005.

Även branschkollegan Holmen tyngdes och backade 6:50 kronor till 246:50.

Flera bolag inom verkstadssektorn tappade också mark. Alfa Laval var ned 4 kronor till 108, Sandvik sjönk 4:50 kronor till 248:50 och SKF var ned 4 kronor till 280:50.

ABB har fått en order från två kinesiska petrokemibolag värd över 41 miljoner dollar. Aktien höll länge emot börsnedgången men stängde till sist ned 60 öre till 42:90 kronor.

Två indextunga bolag som dock gick mot strömmen på onsdagen var Astra Zeneca, upp 2:50 kronor till 347:50, och H&M som klättrade 2:50 kronor till 167:50 kronor.

En annan aktie som trotsade det dystra klimatet var Softronic som steg hela 15 procent. Softronic har tecknat ett treårigt avtal med A-kassan för skogsindustrin och kommer nu att söka nya medarbetare.

Föreningssparbanken har utsett Jan Lidén till ny VD. Mottagandet på börsen var svalt och aktien noterades 1 krona lägre på 139 kronor. Överlag noterades små kursrörelser bland storbankerna.

Skandia tappade 50 öre till 31:80 kronor. Nomineringskommittén föreslår att Björn Björnsson fortsätter som styrelseordförande fram till den ordinarie bolagsstämman i april.

Optimail rapporterade på onsdagen och meddelade att bolaget fått nya order under december inom direktmarknadsföring, något som väntas bidra "starkt" till tillväxten 2004. Aktien tillhörde dagens vinnare och klättrade 8,5 procent till 15:40 kronor.

Tisdagens kursraket Tripep föll tillbaka och toppade förlorarlistan med en nedgång om 17 procent till 12:00 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?