Annons

Oljebolag vinnare på Europabörser

Kurserna på Europabörserna gick upp på onsdagen. Bland vinnarna fanns olje- och energibolag, medan vinsthemtagningar drabbade telekomsektorn."Vi är positiva till defensiva sektorer, främst eftersom de har haft en sämre kursutveckling och därför att de kommer att visa sin vinstpotential i år", säger Anna Maymus förvaltare vid Banco de Sabadell, enligt Bloomberg News.

Strax före klockan 18.00 hade DJ Stoxx 50 gått upp 0,5 procent och Bloomberg European 500 stigit med 0,4 procent.

Energibolagen steg 1,8 procent som grupp, enligt Bloomberg European 500. Uttalanden från den tyska ekonomiministern om ytterligare stöd till kraftsektorn bidrog till uppgången. I Frankfurt stärktes E.ON med 3,6 procent och RWE med 5,2 procent, vilket bidrog till DAX-index uppgång med 0,8 procent.

Oljebolagen gynnades av oljeprisets uppgång under året. BP steg 2,3 procent och Royal Dutch Shell gick upp med 1,2 procent. Londonbörsens FTSE 100 index stärktes 0,3 procent.

Leverantörerna av telekomutrustning var däremot sämsta sektor, med en nedgång på 2,7 procent enligt Bloomberg Europeans branschindex.

Svagast gick Alcatel som backade 2,4 procent i Paris. Sedan årsskiftet har aktien avancerat närmare 30 procent och mäklare hänvisade kursförsvagningen till vinsthemtagningar.

"Aktien pressas till stor del av vinsthemtagningar", sade en Parisbaserad mäklare till AFX.

Alcatel har inte velat kommentera tisdagens rykten om ett bud på JDS Uniphase, en amerikansk tillverkaren av fiberoptiska komponenter, skriver AFX.

Nokia, vars delårsrapport väntas på torsdagen, sjönk 3,0 procent i Helsingfors.

Halvledarbolaget ST Microelectronics backade 1,6 procent. Amerikanska sektorkollegorna RF Micro Devices och Advanced Micro Devices, som lade fram sina delårsrapporter sent på tisdagskvällen, bjöd inte på de optimistiska prognoser som marknaden hade hoppats på för det innevarande kvartalet.

Parisbörsens CAC 40 klättrade 0,4 procent.

Fordonssektorn pressades av att UBS dragit ned sina vinstprognoser för de tyska biltillverkarna med mellan 8 och 12 procent för åren 2003-2005. Bakom sänkningen ligger valutautvecklingen och svag försäljningsutveckling för modeller som Polo, Golf och Passat.

Volkswagen sjönk 0,4 procent, BMW tappade 0,1 procent medan Daimlerchrysler noterades 0,2 procent högre.

Skogsbolagen backade 2,2 procent som grupp.

Nokias nedgång, tillsammans med en svag skogssektor, fick Hex Generalindex att sjunka 2,2 procent i Helsingfors.

I Köpenhamn fortsatte Carlsberg sin kräftgång efter beskedet om förvärvet av tyska Holsten-Brauerei.

Enligt tidningen Börsen är Carlsberg redo att göra ytterligare förvärv i Tyskland, skriver AFX.

"Det är klart att vi tittar efter nya investeringar i Tyskland, och att förvärvet av Holsten skapar ytterligare incitament att växa", sade VD Nils Smedegaard Andersen till tidningen.

Carlsbergs handlades ned 0,7 procent på onsdagen samtidigt som KFX-index noterades 1,0 procent lägre.

Oslobörsens OBX stängde oförändrat medan OMX slutade ned med 0,6 procent i Stockholm.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?