Annons

Tungt för datorsektorn på Asienbörser

De asiatiska börserna tog vägen nedåt under torsdagens handel. Flera aktier inom datorsektorn var pressade i spåren av Intels rapport sent på onsdagen.Vid Tokyobörsens stängning hade Nikkei 225 sjunkit med 1,8 procent till 10.665, den största nedgången under den senaste månaden. Det bredare Topix backade 1,3 procent, där datorrelaterade aktier stod för 15 procent av nedgången.

Topix Machinery Electric index, som speglar utvecklingen för datorrelaterade aktier, har klättrat 27 procent under förra året, medan Topix index som helhet steg 25 procent.

"Chiprelaterade aktier har nått toppen för närvarande och Intels resultat ger investerare en god ursäkt att sälja", sade en förvaltare vid Meiji Dresdner Asset Management till Bloomberg News.

Intel-aktien backade 2,8 procent i efterhandeln i New York efter det att bolagets försäljning det första kvartalet 2004 och investeringsprognoserna inte levt upp till marknadens förväntningar.

Priserna på dataminneschip kan komma att falla till i mitten av februari på grund av att datorförsäljningen inte har stigit så mycket som man väntat sig, bedömer analysföretaget Isuppli.

Tokyo Electron tappade 3 procent, Advantest gick ned 3,6 procent och NEC noterades 2,1 procent lägre. Det senare köper processorer från Intel. Toshiba sjönk 2,6 procent.

"Om det inte kommer några positiva överraskningar kommer folk att ha svårt att motivera köp av halvledarrelaterade aktier", säger en förvaltare vid Barclays Global Investors, till Bloomberg News.

I Sydkorea steg Samsung Electronics med 0,4 procent. Bolagets resultat för fjärde kvartalet ökade till 1,6 miljarder dollar och bolaget sålde 15,5 miljoner mobiltelefoner.

"Samsungs vinst var bättre än konsensusprognosen. Det bekräftar att aktien är värd att behålla", säger en förvaltare vid KTB Asset Management, till Bloomberg News.

Samsung räknar med att 510 miljoner mobiltelefoner säljs i år, en ökning med 7 procent från fjolåret.

Sydkoreas Kospi 100 gick ned 0,5 procent samtidigt som STI-index sjönk 1,2 procent i Singapore.

Hongkongs Hang Seng index hade vid lunchuppehållet sjunkit 0,6 procent.

Taiwans Weighted Index noterade en nedgång med 0,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?