1515
Annons

Räntorna ned trots inflationsbesvikelse

Den svenska inflationstakten sjönk något mindre än väntat mellan november och oktober vilket ledde till en liten besvikelse på räntemarknaden. Men med vägledning från utlandet sjönk svenska räntor ändå något på torsdagen.


Obligationsräntor med långa löptider sjönk 2-3 punkter medan korta räntor i stort sett var oförändrade. Tioårsräntan sjönk 2 punkter till 4,61 procent och räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat 46 punkter.

Den underliggande inflationstakten, UND1X, sjönk till 1,7 procent i december från 1,9 procent i oktober. Enligt SME Direkts enkät väntades en inflationstakt på 1,6 procent. UND1X exklusive energi var samtidigt oförändrat på 1,2 procent, medan analytikerna i genomsnitt hade väntat en nedgång till 1,0 procent.

Därmed har "prognosfelet" i Riksbankens inflationsbana från decemberrapporten minskat med omkring 0,1 procentenheter jämfört med föregående månad. Men enligt analytiker leder det inte till att utsikterna om en räntesänkning vid Riksbankens februarimöte förändras nämnvärt.

"Så mycket avviker det inte, inflationen ligger fortsatt under Riksbankens prognosbana. Det kommer inte i sig att påverka Riksbankens bedömningskriterier vid februarimötet", säger en analytiker.

Amerikanska räntor fortsatte nedåt på onsdagskvällen, och tioårsräntan sjönk under 4 procent för första gången på på fyra månader. Enligt handlare har den oväntade räntenedgången i början av 2004 lett till förväntningar om att att de amerikanska hushållen åter ska börja förhandla om sina bostadslån, och det skulle tvinga bostadsinstituten att köpa statspapper för att balansera ränterisken i sina portföljer.

Torsdagens USA-statistik kom in något blandat: Detaljhandeln var något svag i december, vilket delvis kompenserades av att novemberförsäljningen reviderades upp. KPI kom in enligt förväntningarna i december. Under hela 2003 steg kärn-KPI med 1,3 procent, vilket var den minsta ökningen sedan 1960.

Empire-index steg något mer än väntat, men USA-marknaden fokuserade främst på att antalet nya arbetslösa sjönk något mer än väntat förra veckan. Genomsnittet för de fyra senaste veckorna sjönk till 348.000, vilket är den lägsta nivån sedan februari 2001.

Det fick USA-räntorna att vända uppåt på torsdagen men vid den svenska marknadens stängning noterades tioårsräntan ändå 4 punkter lägre än vid samma tid på onsdagen, på 4,00 procent

Euron har fallit tillbaka från måndagens toppnotering nära 1,29 mot dollarn, delvis med stöd av att USA:s handelsunderskott var betydligt mindre än väntat i november. På torsdagen pendlade kursen i huvudsak mellan 1,2600 och 1,2650, med vissa avvikelser. Enligt analytiker bevakar marknaden stora optionsförfall runt de nivåerna fram till slutet av veckan.

Men en liten eurorekyl har inte dämpat kören av oroliga uttalanden. Tysklands, Frankrikes och Belgiens finansministrar gav närmast idenstiska kommentarer på torsdagen om att den nuvarande EUR/USD-kursen är "uthärdlig", men de varnar för "farlig" volatilitet. Belgiens finansminister Didier Reynders sade att det kan behövas en lösning om euron stärks till 1,30.

Sannolikheten för något beslut om samordnade valutainterventioner i samband med G7-mötet i februari bedöms dock som närmast obefintlig eftersom USA inte verkar se några större problem med en svagare dollar.

Fedguvernören Ben Bernanke sade på torsdagen att sannolikheten för att Federal Reserve ska gå med i en aktion och sälja dollar mot euron är mycket liten.
"Federal Reserve sysslar inte med att försöka kontrollera växelkursen eller att initiera internationellt samarbete på det området", sa han.

I stället ökar spekulationerna om att ECB kan komma att välja räntevapnet för att motverka/kompensera effekterna av euroförstärkningen.

"Alla förmaningar och alla interventioner i världen är inte värda någonting om inte någon fundamental förändring, som en ändring i styrräntan som leder till en vändning i räntespreadarna, är på gång", sa Carl Weinberg, internationell chefekonom vid High Frequency Economics, till AFX.

Kronan försvagades något i eftermiddagens handel på torsdagen efter en förmiddag med små förändringar. Handlare kopplade rörelsen till att den norska kronan samtidigt försvagades kraftigt mot euron, men det syntes inte några stora utförsäljningar av svenska kronor.

Dollarn stärktes drygt 3 öre till 7,28 medan euron steg 1 öre till 9,19. TCW-index backade dock till 125,92 (125,95), hjälpt av att norska kronan och brittiska pund försvagades något mot kronan.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?