Annons

Fed-uttalanden sänkte räntor

USA-räntorna sjönk efter den svenska stängningen på tisdagen. På onsdagsmorgonen hade den amerikanska tioårsräntan gått ned 7 punkter till 4,01 procent.


Uttalanden från flera Fed-företrädare ökade förväntningarna på att den amerikanska centralbanken kommer att behålla styrräntan på den nuvarande låga nivån och bidrog till nedgångarna.

Enligt Robert McTeer, chef för Federal Reserve i Dallas, finns det "inte någon anledning" för obligationsräntorna att stiga på förväntningar om att Federal Reserve ska höja räntan. Han sade också att han är "chockerad" av jobbsiffrorna för december.

Fed-guvernören Mark Olson sa att den låga inflationen ger centralbanken fortsatt svängrum när det gäller räntorna.
"Det finns nästan inga tecken på inflationstryck, vilket gör att vi anser att frasen "betydande period" fortfarande är lämplig", fortsatte han.

Samtidigt sa chefen för Federal Reserve, Alan Greenspan, i ett tal i Berlin på tisdagskvällen att det för tillfället finns få bevis på att finansieringen av USA:s bytesbalansunderskott skulle vara ansträngd.

"Till dags dato har ökningen av bytesbalansunderskottet i förhållandet till BNP till rekordstora nivåer, med undantag för dollarn växelkursnivå, varit till synes odramatisk", sa Alan Greenspan.

Fed-chefen uttryckte, till skillnad från Robert McTeer, ingen förvåning över den svaga sysselsättningsökningen i december. Enligt honom är det ökad produktivitet som ligger bakom den svaga utvecklingen på arbetsmarknaden.

Vidare sade Alan Greenspan att antalet nyanställningar är "extraordinärt låga" historiskt sett, men att antalet uppsägningar faller ganska markant och att det bara är bara en tidsfråga innan nyanställningarna stiger rejält.

Antalet sysselsatta ökade endast med 1.000 personer i december jämfört med en förväntad ökning på 150.000 personer.

Alan Greenspans uttalanden fick ingen större påverkan på euro/dollar kursen. På onsdagsmorgonen handlade den amerikanska valutan på 1:273, jämfört med 1:277 vid den svenska stängningen på tisdagen.

Inga större förändringar syntes heller i yenen som stärktes marginellt mot dollarn under natten, till 106,21.

Kronan försvagades 3 öre mot dollarn till 7,18 och 1 öre mot euron till 9,14. TCW-index steg till 125,31 (125,06).

Under onsdagen väntas bland annat tyska KPI-siffror klockan 8.00 och brittisk arbetslöshetsstatistik klockan 10.30. SCB rapporterar finansräkenskaper för det tredje kvartalet klockan 10.30. Från amerikanskt håll väntas PPI för december och handelsbalans för november. Dessutom publiceras Beige Book, efter den svenska marknadens stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?