Annons

Räntemarknaden avvaktar statistik

Tisdagens rörelser på den svenska räntemarknaden var odramatiska. Vid stängning klockan 16.15 hade den svenska tioårsräntan sjunkit svagt till 4,56 procent. Räntegapet mot den tyska motsvarigheten hade minskat 3 punkter till 42 punkter.


Enligt bedömare råder viss avvaktan på marknaden inför torsdagens svenska och amerikanska inflationssiffror. Handlare uppger att en februarisänkning av reporäntan i viss mån är inprisad. Frågan är nu om dessa förväntningar får stöd av torsdagens siffror. Inte bara den svenska inflationen utan även den amerikanska är i högsta grad intressant för Riksbanken.

"Självklart har de den internationella bilden i åtanke, framför allt USA", säger en handlare.

Statistik från SCB visade att den svenska industriproduktionen steg 3 procent i november jämfört med samma månad i fjol. Från föregående månad ökade industriproduktionen 1,0 procent. Enligt analytiker tyder siffrorna på att en förbättring, om än långsam, är på gång inom industrin.

I övriga Europa steg räntorna svagt på de flesta håll. Undantaget var Storbritannien där räntorna ställdes ned i den korta änden efter industriproduktionssiffror som var betydligt sämre än väntat.

USA-räntorna steg något då handeln kom igång i New York på tisdagen. Uppgången dämpades dock av statistik som visade att importpriserna steg mindre än väntat i december. Den amerikanska tioårsräntan handlades klockan 16.15 på 4,08 procent, 2 punkter högre än vid svensk stängning på måndagen.

På valutamarknaden försvagades kronan mot både dollarn och euron. Vid stängning hade kronan tappat 3 öre mot dollarn till 7:15 och 2 öre mot euron till 9:13. Mätt i TCW-termer hade kronans värde minskat till 125,08 (124,68). Enligt handlare var det dock ingenting specifikt som påverkat kronan utan rörelsen var dollarrelaterad.

Den amerikanska valutan handlades på 1:277 mot euron, jämfört med 1:280 vid den svenska stängningen på måndagen.

Amerikanska företrädare fortsätter att hävda att en stark dollar ligger i USA:s intresse. Robert McTeer, chef för Federal Reserve i Dallas, sade på tisdagen att en stark dollar är positivt för konsumenterna. Han sade också att Federal Reserve inte kommer att använda penningpolitiken för att påverka dollarn.

"Jag vill inte säga för mycket om dollarn, men en stark dollar hjälper alla konsumenter och en svag dollar hjälper vissa producenter och skadar andra", sade Robert McTeer.

Han tillade att Fed inte kommer att bedriva penningpolitik med fokus endast på valutarörelser.

Efter den svenska marknadens stängning håller Fed-chefen Alan Greenspan ett föredrag om globalisering i Berlin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?