Annons

Nokia fick Europas börser att deppa

Kurserna sjönk på de ledande Europabörserna på tisdagen och i centrum stod Nokia, som tappade mark efter sin prognosuppdatering.
Andra bolag som bidrog till att tynga börserna fanns i sektorerna Fordon och Skog.


Strax efter 17.20 hade Bloomberg European 500 tappat 1,1 procent vilket var lika mycket som DJ Euro Stoxx 50 var ned.

Nokia justerade upp vinstprognosen något för det tredje kvartalet medan försäljningsprognoserna upprepades. Aktien föll trots det med 4,4 procent till 14,42 euro i Helsingfors.

Svag försäljningstillväxt pressade inledningsvis och kommentarer kring ett sjunkande genomsnittligt telefonpris på telefonkonferensen tyngde aktien ytterligare.

"Investerare är oroliga för svagheten i försäljningen och dessutom finns det en rädsla för att marginalnivån inte ska kunna bibehållas", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Biverkningarna på Nokias branschkollegor var inledningsvis begränsade men både Ericsson och Alcatel föll tillbaka under eftermiddagen. Ericsson var ned 30 öre i Stockholm till 14 kronor medan Alcatel tappade 2,2 procent på Parisbörsen.

ST Microelectronics som har Nokia som en av sina största kunder tyngdes också av prognosuppdateringen och var ned 3,4 procent.

Telekomutrustning var dagens sämsta bransch med en nedgång om 3,5 procent. Hack i häl låg skogsbolagen, som också tappade 3,5 procent. Sektorn har de senaste veckorna utvecklats starkt och på tisdagen tappade UPM-Kymmene 4,3 procent och Stora Enso sjönk 3,6 procent i Helsingfors.

Även försäkringssektorn tappade mark och var ned 1,7 procent. Brittiska Prudential var ned 2,1 procent. Aktien har sedan den 12 mars stigit hela 67 procent och värderingen ifrågasätts nu, skriver Bloomberg News.

Zurich Financial Services backade 2,3 procent. Lehman Brothers har sänkt sin rekommendation till "equalweight", från tidigare "overweight".

I Frankfurt tyngde Allianz med en nedgång på 1,8 procent.

Även biltillverkarna pressade rejält i Frankfurt, där DAX tappade 1,4 procent. Volkswagen ledde nedgången och tappade 3,5 procent.

Finländska Fortum var en av vinnarna bland storbolagen i Europa med en uppgång om 6,1 procent, efter att ha meddelat planer på att notera sin oljeverksamhet. Anledningen är bland annat en kommande stor kapitalinvestering om 500 miljoner euro.

Metro A steg 17 procent i Stockholm och intog därmed en topplacering på vinnarlistan. Bakom uppgången låg beskedet att franska TV-bolaget TF1 betalar 12 miljoner euro kontant för en andel på 34,3 procent i Metros dotterbolag Publications Metro France.

TF1 handlades samtidigt ned 4,1 procent på Parisbörsen, vars CAC 40 noterades 1,0 procent lägre.

FTSE 100 backade 0,6 procent i London.

Inom läkemedelssektorn sjönk Glaxosmithkline med 0,5 procent. Apotex har meddelat att det lanserar sin generikaversion av Glaxosmithklines antidepressiva preparat Paxil.

KFX-index i Köpenhamn var ned 0,7 procent medan OBX-index tappade 0,2 procent i Oslo. Helsingforsbörsens HEX Generalindex backade 2,7 procent och i Stockholm var OMX-index ned 0,9 procent. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?