Annons

Wall Street: Det gäller att Mrs & Mr Smith öppnar plånboken

Hoppas den samlade professorseliten i världen har ett visst överseende med den här blygsamma krönikan. Men jag måste försöka förklara något nästan helt oförklarligt, hur det nu ska gå till...

Det gäller vad som dagligen kan tänkas hända bakom pannbenen hos Mrs & Mr Smith och alla de andra amerikanerna. Om de fortsätter att öppna sina plånböcker på vid gavel och spendera som "galningar" trots allt färre jobb kan det fortsätta att skapa en ny stämning bland investerarkollektivet här på Wall Street.

Hushållen i USA må vara oroade för framtiden, men det märks inte på den ekonomiska statistiken. Nyheterna under förra veckan om uppgången för bilförsäljningen och retailsektorn under augusti överraskade många.

De dystra jobbsiffrorna i fredags borde ha chockat iväg fler aktieinvesterare, men både Dow Jones Index och Nasdaq Index lyckades stänga veckan på plus. Nasdaq är nu upp nästan 67 procent sedan 52-veckorslägsta i oktober förra året.

Experterna kliar sig i kalufsen och försöker uttala sig heltäckande i media enligt modellen "allting kan hända".

Optimisterna pekar på att fler och fler individuella investerare nu äntrar marknaden. De kan inte fortsätta att lyssna på sin skrytande grannar som gjorde ett par "rejäla klipp i förra veckan". De verkar också vara beredda att ta större risker än en del av institutionerna, kanske börjar de dystra minnesbilderna från portföljfallen under 2000 och 2001 att suddas bort. Is greed good? Tjaa, why not...

Flera härdade chefsanalytiker förklarade under helgen att det enda som kan stoppa den optimistiska andan är en ny tragisk händelse, en ny WTC-katastrof, "a huge new event".

Pessimisterna pekar nästan dagligen på den ibland aningen uttjatade historiska varningsmodellen att alltför många aktier, framför allt inom teknologi gått upp alltför mycket, alltför snabbt under den senaste tidens rallyn.

Skeptikerna, även de mest ihärdiga, säger hela dagen att det inom kort kommer en kraftig sättning, kanske redan om en timme, men det händer ju aldrig. Därför har vi under så många dagar haft relativt kraftiga rallyn under sluthandeln. Även de mest utstuderade nagelbitarna har dragit ett par djupa andetag och gått in på köpsidan för att inte riskera att missa tåget, om det nu skulle sätta fart på allvar.

Den här veckan innehåller flera viktiga, ekonomiska nyheter från konsumentleden som kanske kan ge en vägledning om hushållens fortsatta känslor för framtiden. Inte minst viktigt blir det naturligtvis hur investerarna/konsumenterna använder sina plånböcker på Wall Street, om de orkar fortsätta att tro på en ljus framtid, trots oroväckande brist på nya arbetstillfällen och trots iskalla påminnelser den här veckan om terroristattacken för två år sedan...


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?