Annons

Eniro föll på börsen

Efter att ha tillbringat stora delar av måndagen på negativ mark vände Stockholmsbörsen upp i den sena eftermiddagshandeln. Bakom de muntrare minerna låg bland annat en positiv öppning på Wall Street.


Vid stängning hade OMX-index stigit med 0,4 procent till 615,1 och aktier för 9,5 miljarder kronor hade omsatts.

Boliden inledde måndagen med en storaffär där man byter verksamheter med finländska Outokumpu. Samtidigt skapas ett korsägande mellan bolagen. Bland annat köper Boliden Outokumpus gruv- och smältverksamheter inom zink och koppar.

"Det är positivt att skuldsättningen kommer ned och den industriella biten är också positiv. Det är svårt att få en klar bild av vad de betalar för tillgångarna men sammantaget är det mer positivt än negativt", säger en analytiker.

Boliden steg 2,50 kronor till 29,90.

Eniro bidrog också till nyhetsflödet, men med ett besked av den mer dystrare sorten. Annonsförsäljningen främst i Stockholm har påverkats av lågkonjunkturen och Eniro sänkte sin försäljningsprognos för den svenska katalogdelen. Aktien tappade 6 kronor till 65,50.

Efter beskedet skrev analysfirman Redeye att Eniro kommer att få svårt att hänga med index och rekommendationen sänktes till minska.

Glocalnets förvärvar Utfors privatkundbas och bolaget ser köpet som en viktig plattform för en fortsatt expansion. Glocalnet steg 19 öre till 3,23 och Utfors noterades 12 öre upp till 1,30.

Vinnarlistan toppades av Wedins som klättrade hela 22 procent till 1,50 kronor. Även en annan pressad aktie i detaljhandelssektorn låg högt på listorna då JC steg 9 procent till 30 kronor senast betalt.

Efter en inledande nedgång noterades Nokia 1,50 upp till 139 kronor. På tisdagen är det dags för Nokias traditionella kvartalsuppdatering.

"Nokia har inte hängt med i den senaste tidens börsuppgång så det är inga större positiva förändringar inprisade. Skulle prognosuppdateringen innehålla några bra överraskningar kan vi få se en rejäl uppgång för Nokia", säger en mäklare till Direkt.

Ericsson B steg samtidigt 20 öre till 14,30.

SAS passagerartrafik steg 1,2 procent i augusti. Däremot fortsätter yieldpressen vilket gör att utsikterna är fortsatt osäkra. SAS sjönk med 1,50 till 66 kronor.

Bland verkstadsbolagen steg ABB 50 öre till 48,20. Enligt Dagens Industri är bolaget på väg mot en stororder i Norge.

Atlas Copco, som har tecknat avtal om köp av tillgångar från en kinesisk bergborrstillverkare, fick se sin A-aktie tappa 50 öre till 259,50.

Q-med steg 15,50 kronor till 161,50. Bolaget har fått tillstånd om att inleda kliniska prövningar med Zuidex i USA. Q-med var också ämnet för en positiv analys i DI.

Lundin Petroleum steg 60 öre till 16 kronor. Bolagets VD Ashley Heppenstall säger till Nyhetsbyrån Direkt att man räknar med att nå en nettovinst i år på mellan 30-40 miljoner dollar. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EPOSAnnons

Studie: Så påverkas du av dåligt ljud på jobbet

Strulande teknik och störande bakgrundsljud är inte bara kostsamma tidstjuvar i arbetet. Det kan också leda till stress och minskat välmående. 

– Har du upplevt en dag fylld med avbrutna och ineffektiva samtal kan det kännas utmattande. Det beror på att hjärnan slösar bort onödig energi och kognitiv förmåga för att kunna fokusera på det relevanta och önskade ljudet, säger Jesper Kock, Vice President of Research and Development på EPOS.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

I samma stund som jobben flyttade ut från kontorslandskapen och in i våra hem uppstod många nya problem och utmaningar – och buller är en växande smärtpunkt när arbetsplatsen blir hybrid. Vi utsätts för nya typer av bakgrundsljud och plötsliga avbrott som uppstår när vi samsas med andra familjemedlemmar på hemmakontoret. Dessutom har i princip all kontakt med kollegor och samarbetspartners förlagts till digitala rum som ställer ökade krav på utrustning och verktyg.

Dåligt ljud skapar mikrofrustrationer

Att ljudbortfall, bakgrundsbrus och teknikstrul under en videokonferens kan vara både störande och tidskrävande känner nog många igen sig i – och visste du att varje anställd förlorar nästan en halvtimme i veckan bara på dåligt ljud? 

I en internationell undersökning genomförd av IPSOS på uppdrag av EPOS framgår dessutom sambandet mellan dåligt ljud och vårt välmående. Att utsättas för avbrott och brus under arbetsdagen skapar återkommande mikrofrustrationer som kan leda till trötthet och stress över tid. 

Studien visar att hela 95 procent medger att deras koncentration och effektivitet på jobbet har påverkats på grund av dåligt ljud. Var tredje slutanvändare uppger också att de känt frustration och irritation över ljudproblem, och var fjärde att de har upplevt stress. Dessutom påverkar det vår självkänsla och 15 procent uppger också att dessa problem har känts pinsamma eller bidragit till sämre självförtroende.

Därför reagerar kroppen med stress

Att vi reagerar så omedelbart på ljud beror på att hörselsinnet är ett viktigt varningssystem. Det är direkt sammankopplat med kroppens stressreglerande system och kan utlösa en reaktion där stresshormon som kortisol eller adrenalin frigörs i kroppen. 

Att minska och få bort ljudkällorna som aktiverar den här stressresponsen i kroppen blir därför en prioriterad fråga som sätter teknikutvecklingen i fokus.

– När denna ansträngning är konstant under en period av dagar, veckor och månader kan det ha en överraskande skadlig inverkan på ditt välbefinnande. Det är av dessa skäl viktigt att utnyttja en enhet som har en högtalare och mikrofon av hög kvalitet som är utformad för att hantera och avbryta störande ljud har blivit så viktig, säger Jesper Kock.

Omställningen ställer nya krav på företagen

Ljudproblematiken kan på sikt leda till mer än förlorad effektivitet och att hitta en balans mellan privat och arbete har aldrig varit så viktigt som nu.

– De senaste månaderna har det visat sig att bullriga miljöer som inte är avsedda för arbete skapar mer stressande situationer, särskilt i kombination med högre förväntningar. Med anställda som jobbar på distans och är uppkopplade till kollegor via flera enheter som mobiltelefoner, e-post och kommunikations- och samarbetsplattformar, har efterfrågan på att leverera resultat nästan omedelbart ökat, säger Sir Cary Cooper, Professor of Organizational Psychology and Health at Manchester Business School och fortsätter: 

– Detta arbetssätt är dock inte hållbart och arbetsgivaren har en tydlig skyldighet att samarbeta med sina anställda för att hitta rätt lösningar för dem. Genom att arbeta tillsammans kan företag skapa de bästa lösningar som ökar teamets moral, skapar harmoni och optimerar arbetsproduktivitet och effektivitet.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

TIPS: Så minskar du ljudstressen på jobbet

• Alltid uppkopplad och tillgänglig. När gränsen mellan arbete och privat suddas ut är det viktigt att bygga upp en positiv kultur inom företaget. Innan du bokar in ännu ett virtuellt möte eller videosamtal: ställ dig frågan om detta inte skulle kunna vara ett email i stället?

• Se upp för möteströttheten. Varje anställd förlorar i snitt en halvtimme i veckan av sin produktiva arbetstid på grund av teknikstrul. EPOS undersökning visar också att alla mikrofrustrationer som uppstår kan leda till både minskat välmående och dålig självkänsla. En viktig uppgift som företagsledare blir därför att hitta metoder för att minska de dagliga stressfaktorerna.

• Att jobba på distans betyder inte att vi inte kan jobba tillsammans och tekniska lösningar blir allt viktigare när en stor del av kommunikationen sker digitalt. Enligt studien är 79 procent av beslutsfattarna överens om att bra ljudutrustning som headset, hörlurar och högtalartelefoner kan minska problematiken både i och utanför samtalen. Ljudupplevelser och robusta ljudkommunikationsverktyg blir högsta prioritet för att säkerställa produktivitet och kontinuitet i arbetsflödet.

Mer från EPOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EPOS och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?