Annons

Börsen vände upp

Stockholmsbörsen vände upp i den sena handeln på fredagen, efter att större delen ha legat på minus. Svag sysselsättningsstatistik från USA, som presenterades klockan 14.30 svensk, tid spädde tillfälligt på nedgången i Stockholm.


"Vändningen mot slutet kom av att det inte backade mer i USA. Vi hade tunna volymer tidigare på dagen och när köparna sedan kommer in stärker det", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMX-index klättrat 0,2 procent till 612,5, vilket innebär en uppgång med 4,4 procent den senaste veckan. Fredagens omsättning hamnade på strax under 12 miljarder kronor.

Flera av fredagens sänken återfanns i industrisektorn. Atlas Copco satte press med en nedgång på 2,3 procent till 260 kronor och ABB avslutade 1,0 procent lägre på 47:70 kronor. Även Securitas och Assa Abloy hade det tungt, ned 3,6 respektive 2,5 procent.

Ericsson återhämtade sig i den sena handeln och noterades vid stängning 30 öre, eller 2,2 procent, högre på 14:10 kronor.

"När momentum är positivt köper man beta-aktier", kommenterar mäklaren Ericssonaktiens vändning.

På fredagsmorgonen framkom att Ericsson skapar en ny affärsenhet, Access, samt inrättar en koncernfunktion för Sales & Marketing.

Nokia, som fått en säljrekommendation från West LB, backade 1,4 procent till 137:50 kronor. Lehman Brothers upprepade dock rekommendationen "jämvikt".

Teleoperatörerna visade en god utveckling. Teliasonera stärktes 2,3 procent till 35:20 kronor och enligt mäklare var det förhoppningar att de strategiska greppen i Ryssland ska visa resultat som bidrog till optimismen.

Tele2 var upp 0,6 procent på 312 kronor. Deutsche Bank har inlett bevakningen av aktien med en köprekommendation och en riktkurs satt till 399 kronor.

De europeiska läkemedelsbolagen steg överlag och i Stockholm gav Astrazeneca stöd med en uppgång på 1,6 procent till 351:50 kronor. Bolaget har inlett lanseringsprocessen för Crestor och enligt SME Direkts prognossammanställning spår analytikerna att kolesterolsänkaren säljer för 170 miljoner dollar i år.

Inom finanssektorn var utvecklingen blandad. Storbankerna handlades lägre eller oförändrade, samtidigt som Skandia steg 0,7 procent och OM Hex noterades 2,5 procent högre på 81 kronor.

"Om man tittar på säljsidan verkar finnarna ha sålt färdigt. Nu ska aktien handlas på egna meriter och den ser väldigt billig ut. Det är positivt med diskussionerna kring statens ägande", säger en mäklare.

Fredagens kursvinnare var A-Com. Den aviserade finansieringslösningen, som bland annat innebär en garanterad nyemission om 40 miljoner kronor, fick ett varmt mottagande på börsen och aktien stängde hela 62,5 procent högre på 2:47 kronor.

Strax därefter kom affärssystembolaget Frango, upp 17,1 procent till 42:50 kronor. Bolaget har tecknat avtal med den brittiska försäkringsjätten Royal & Sun Alliance, som innebär att Frangos system får mer än 200 användare för att konsolidera finansiell information från 250 dotterbolag.

På förlorarlistan återfanns bland andra Framfab som tappade 4,4 procent till 0:65 kronor. Den senaste veckan har dock aktiens värde mer än fördubblats.

Medivir stärktes 1,0 procent till 106:50 kronor. Bolagets VD Lars Adlersson säger i en intervju med Direkt att det stärkta patentskyddet i Europa för läppherpeskrämen ME-609 snart är på plats. Utöver ME-609 kan bland annat Cathepsin S och Cathepsin K, som befinner sig i prekliniska försök, bli tänkbara i nya utlicensieringsavtal. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?