Annons

Tack ska du ha Hanna!

Jag är nu så dötrött på allt snack om den farliga oktober-månaden, Red October, då indexen av någon outgrundlig, psykologisk anledning kommer att rasa i backen. Bara för att det hänt tidigare. Enligt historie-nissarna här inne i Börshuset inträffar börsnedgången "med stor sannolikhet" och det kommer att bli mellan 8-10 procent i år.

Tack och lov att det svenska fotbollslandslaget gör sin stämma hörd här i USA. Tack för insatsen, Hanna Ljungberg & Co. Det lättade på den nervösa och tryckta stämningen som, trots gårdagens börsuppgång, vilar tungt över mångas sinnen här.

Kommer ni ihåg
Red October 1987? Då räckte det med ett par ogenomtänkta kommentarer om räntan och Tyskland från USA-finansministern för att slakta Dow Jones Index med drygt 500 punkter.

Om bara president Bush kunde ta sig samman och lära sig lite mer om valutaspelet innan han skickar ut finansminister Snow med fler "flexibla" slutsatser, som under förra veckan användes som ursäkt för att sälja aktier och som fortsätter att sänka dollarn.

Och om bara dessutom de tålmodiga konsumenterna håller modet och köpglädjen uppe och struntar i alla dysterkvistar här på Wall Street, som nu spår en bister månad, "stay liquid", som James Cramer bekymrat hojtade i sin TV-krönika i natt...
Då kanske vi äntligen kan få hyfs på oktober-pessimisterna.

Det var annars snabba kast inne på börsgolvet under hela gårdagen. Det mest överraskande var nog att Nokia lyckades hålla sig på plussidan fram till slutsignalen, efter den kursdrivande artikeln i theBarrons i går. Många investerare satsade på vinsthemtagningar redan efter 1,5 timmars handel, men fyndköparna kom snabbt in och drog upp Nokia till en över 4-procentig uppgång.

Ericsson klarade sig också bra, upp 1,7 procent. Jag hörde en telekom-analytiker förklara i natt att Ericsson är på väg mot 52-veckorshögsta på 17,50 dollar innan årets slut. I går stängde kursen på 15,02 dollar betalt.

Men först måste vi ta oss igenom en tuff tisdag. Efter den ordinarie börsens stängning kom Sun Micro med ett negativt besked om sin försäljning, det drog ned kurserna generellt på efterbörsen och kan sannolikt även tynga under börsöppningen idag. Sun föll mer än 10 procent sent i natt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?