Annons

Dollarn tappar kraft mot euro och yen

Dollarn föll kraftigt mot både euron och yenen efter den svenska stängningen på måndagen.

Dollar/yen handlades ett tag under 110.00, en nivå som handlare för bara några veckor sedan trodde var långt under den som skulle leda till interventioner från den japanska centralbanken.

Den amerikanska valutan återhämtade sig på måndagsmorgonen och noterades klockan 7.00 till 111:04 mot yenen. Enligt handlare ryktas det att Bank of Japan till slut gått in och intervenerat för att hindra att yenen stärks ytterligare.

Ryktena fick näring av ett uttalande tidigt på morgonen från Sadakazu Tanigaki. Den japanska finansministern upprepade att "lämpliga åtgärder kommer att vidtas om valutornas rörelser inte reflekterar ekonomiska fundamenta". Sadakazu Tanigaki sade också att den senaste tidens rörelser i yenen har varit för snabba.

Enligt handlare sker de häftiga förändringarna i valutakurserna i spåren av G7-mötet förra helgen.

"Ju mer man läser kommunikén, ju mer blir man övertygad om att de menar allvar med att låta marknaden bestämma växelkurserna", säger Nick Parson, valutastrategchef på Commerzbank, till AFX.

Diskussionerna om flexibilitet har, enligt Nick Parson tolkats som ett godkännande av dollarförsäljningar, nödvändiga för att komma till rätta med globala obalanser i bytesbalanserna.

Kronan följde med i dollar/euro-rörelsen och stärktes 11 öre mot dollarn till 7,68 men försvagades mot euron till 8,93.

USA-räntorna steg efter den svenska stängningen på måndagen. Den tioåriga obligationsräntan hade på tisdagsmorgonen stigit 3 punkter till 4,09 procent. Därmed handlades den amerikanska tioårsräntan åter högre än den tyska motsvarigheten efter att ha sjunkit under den tyska räntan på måndagen.

Statistik över de amerikanska hushållens konsumtion och inkomster som publicerades på måndagen låg i linje med analytikernas förväntningar, men togs emot positivt av marknaden och bidrog till ränteuppgångarna.

Privatkonsumtionen ökade 0,8 procent i augusti. De privata inkomsterna ökade samtidigt 0,2 procent.

Enligt Tony Crescenzi på Miller Tabak & Co är en intressant aspekt av statistiken över privata inkomster och utgifter att den disponibla inkomsten ökade 0,6 procent i augusti efter att ha stigit 1,3 i juli.

"Ökningarna kommer av den senaste tidens skattesänkningar och är den främsta anledningen till uppgångarna i den privata konsumtionen", skriver han i en kommentar.

I Japan sjönk räntorna efter att preliminära siffror visat att industripriduktionen minskat 0,5 procent i augusti från i juli. Analytikerna hade enligt Bloomberg News prognosenkät räknat med en uppgång med 1,1 procent.

Statistikflödet är intensivt under tisdagen. På den inhemska agendan står nationalräkenskaperna för det andra kvartalet, arbetskraftskostnadsindex för den privata sektorn och löner privat inom och offentlig sektor för juli, allt från SCB klockan 10.00. Från Konjunkturinstitutet väntas hushållens inköpsplaner klockan 9.30.

Frankrike publicerar definitiva BNP-siffror för det andra kvartalet, arbetslöshetssiffror för augusti och industrins förväntningar i september.

Från amerikanskt håll väntas hushållens konfidensindikatior för september och inköpschefsindex för Chicagoområdet. Reviderade engelska BNP-siffror för det andra kvartalet offentliggörs klockan 10.30. Dessutom väntas konjunkturbarometer, företagsklimatsindikator och snabbindex HIKP för EMU-området. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik kan avslöja dolda faror i trafiken

Många trafikolyckor sker i korsningar och i samband med filbyten.

Ofta handlar det om att föraren har ett begränsat siktfält och därför inte lyckas upptäcka hotande faror i tid.

Men nu finns ny teknik som kan göra körningen betydligt säkrare. 

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

Kia lanserar nu en helt ny generation av den sjusitsiga suven Sorento, en modell som både blivit rymligare i kupén och fått ett större bagageutrymme än sin föregångare. Modellen, som är fyrhjulsdriven i alla versioner, kommer först med en modern dieselmotor för att under det första kvartalet nästa år också lanseras som laddhybrid.

Högupplöst videoflöde

Nya Kia Sorento är den första Kia-modellen i Europa med Blind-Spot View Monitor, ett system som ger föraren en direktvy av områdena på sidorna och snett bakom bilen via det 12,3 tum stora digitala instrumentklustret. 

När föraren förbereder ett filbyte på motorvägen och använder blinkers kommer ett högupplöst videoflöde från kameror i sidoytterspeglarna att synas på displayen, antingen där hastighetsmätaren eller varvräknaren/hybridsystemmätaren normalt visas, och ger föraren en bredare synvinkel – och bättre möjligheter att undvika olyckor med omkörande fordon.

Varnar – och aktiverar bromsarna

Tekniken i Kia Sorento innefattar också en avancerad autobroms. Genom att använda både kamera och radar kan nya Kia Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen. Systemet, som kallas FCA, kan förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras automatiskt.

Blind-Spot View Monitor ingår i det högsta av tre utrustningsnivåer, Advance Plus, tillsammans med bland annat Surround View Monitor (360-gradersvy) och autobroms vid backning (PCA), vilket gör parkeringsmanövrar med låg hastighet så säkra och enkla som möjligt.

Kia har Sveriges längsta nybilsgaranti från fabrik, sju år. Garantin gäller även EV-batterierna i laddhybrider och elbilar.

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

FAKTA/Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?