Annons

Tufft för halvledarbolag på Europas börser

Flertalet av Europabörserna sjönk under fredagens handel. Sämre än väntad amerikansk statistik bidrog till nedgången.


"Vi måste få se bättre ekonomiska data för att vara försäkrade om att den efterlängtade ekonomiska återhämtningen verkligen är på gång", sa förvaltare David Manso vid Gesatlantico i Madrid, till Bloomberg News.

Mot strömmen gick dock ett antal nordiska börser nämligen Stockholm och Helsingfors.

Halvledarbolag hade en tuff dag med nedgångar för såväl Infineon, STMicroelectronics som ASML Holding. Press kom bland annat från investmentbanker som oroade sig för prisbilden på chip och slutkundernas efterfrågan.

Telekom var i fokus på många håll efter en rad nyheter och rykten.

Nokia organiserar om sin verksamhet till fyra affärsområden. Dessutom utser bolaget flera nya chefer. Ändringarna ska inte ses som något strategiskifte enligt Nokia, utan görs för att bättre reflektera bolagets strategi. Aktien gick upp 1,4 procent i Helsingfors.

Frågor om lönsamhet kan även leda till att Siemens knoppar av sin mobiltelefonenhet till ett samriskbolag, uppger Handelsblatt. Ett sådant bolag skulle kunna drivas tillsammans med asiatiska LG eller NEC. Siemens mobiltelefoner är inte i närheten av att nå sina lönsamhetsmål för räkenskapsåret 2003/2004, vilket har fått bolaget att se över alla möjligheter för verksamheten. Aktien steg 0,5 procent i Frankfurt.

Bristen på telefoner anpassade för 3G har fått Vodafone att än en gång skjuta upp den planerade lanseringen av de nya tjänsterna i Europa. Nu skjuts kampanjen fram till september eller oktober i nästa år, medan den senaste bedömningen var att det skulle ske i mars 2004. Vodafone sjönk 1,4 procent.

Branschindex för hård- och mjukvarutillverkare gick ned 2,4 procent medan telekomutrustning steg 0,7 procent på Bloomberg European 500.

Klockan 17.15 hade DJ Euro Stoxx 50 sjunkit 0,8 procent och Bloomberg European 500 var ned 0,5 procent.

DAX i Frankfurt sjönk 0,2 procent. FTSE 100 gick ned 0,8 procent i London. CAC40 i Paris backade 0,2 procent.

Bland övriga europeiska bolagsnyheter märks Alstoms försäljning av kraftöverföringsverksamheten till Areva för 950 miljoner euro. Alstom-aktien gick ned 2,2 procent.

Finansmannen Günther Herz bjuder enligt Financial Times 3,8 miljarder euro för Allianz 44-procentiga ägande i Beiersdorf, som bland annat står bakom kosmetiskamärket Nivea. Beiersdorf steg 0,6 procent i Frankfurt medan Allianz steg 0,9 procent.

Likaledes tyska Escada föll 4,0 procent efter att ha förlorat 44 miljoner euro under tredje kvartalet. Bolaget säger upp 850 anställda i ett försök att förbättra lönsamheten.

KFX-index i Köpenhamn backade 0,3 procent. OBX sjönk 2,0 procent på Oslobörsen. Aker Kvärner backade 5,5 procent efter uppgifter om att Orkla kan komma att kräva Aker Kvärners ordförande Kjell Inge Rökke personligen på 600 miljoner norska kronor för ett lån. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Därför är det rätt läge att investera i AI: ”Betydande uppsida”

Det svenska börsbolaget Artificial Solutions, vars innovation Teneo låter människor och teknik samtala med varandra, räknar med fler affärer i pandemins spår och till följd av den breda medvinden för AI. 

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020, säger styrelseledamoten Jan Uddenfeldt.

Lär dig mer om Conversational AI 

Den redan växande trenden med Conversational AI, en artificiell intelligens som kan samtala på ett mänskligt sätt, kommer att få ytterligare skjuts av Covid-19-pandemin.

Det menar Jan Uddenfeldt, som tidigare har haft höga chefspositioner på teknikbolagen Ericsson och Sony Mobile och idag är baserad i Silicon Valley samt styrelseledamot i svenska Artificial Solutions.

Teneo talar 40 språk

Bolaget är noterat på Nasdaq First North och leder utvecklingen inom Conversational AI genom Teneo, en patenterad plattform som dagligen används av miljontals människor på 40 olika språk. Teknologin används bland annat för smarta chattbottar, virtuella assistenter och digitala anställda.

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020. Pandemin kommer att ge Conversational AI ytterligare en skjuts när företag vill säkra sin verksamhet, säger han.

Som exempel tar Jan Uddenfeldt upp att callcenter världen över har skickat hem sina anställda i corona-krisens spår, samtidigt som antalet kundtjänstärenden i många fall har ökat.

– Automatiska lösningar fungerar precis lika bra även under en pandemi och det har fler börjat upptäcka. I framtiden kommer det att vara naturligt att direkt få hjälp av en AI, istället för att få plats nummer 27 i en telefonkö och sedan vänta i en halvtimme.

Det ökade användandet av Teneo är något som kommer att avspeglas i Artificial Solutions intäkter, konstaterar han.

Kunder från hela världen

– 2018 och 2019 bestod de huvudsakligen av licenser. Men det är när Teneo nu allt mer används som pengarna tickar in, och det finns en betydande uppsida. 

På kundlistan finns några av världens största företag inom en mängd olika branscher som i sin tur använder Teneo i hundratals implementationer.

– Satsningen på företagssidan är helt rätt. Plattformen är skalbar, företagsanpassad, löser komplexa problem och är helt annorlunda från techjättarnas enklare chattbottar för konsumentsidan, säger Jan Uddenfeldt.

Tvärtemot många andra svenska bolag har Artificial Solutions redan från början skaffat kunder utomlands.

– Det är en fördel. Vi har många stora kunder i Nordamerika och Europa. Först på senare år har vi fyllt på med kunder i Sverige. USA ligger först inom AI och därifrån kommer många nya enterprise-lösningar. Där är Artificial Solutions verkligen med i matchen.

Gratis white paper att ladda ner

Fakta: Artificial Solutions och Teneo

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 40 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?