Annons

SKF i täten för börsuppgång

Stockholmsbörsen inledde fredagen med stigande kurser. Vid lunchtid vände index ned, för att under eftermiddagen återigen klättra uppåt. I såväl Europa som USA noterades dock mestadels nedgångar.


"Det har varit en väldigt tråkig dag, trenden har varit lealös som en amöba. Men det har gått ned så många dagar i rad nu att det kommer in köpare", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Fredagens makrosignaler från USA var blandade. Den definitiva BNP-siffran för det andra kvartalet var bättre än marknaden räknat med, medan Michiganindex för september, över stämningen bland de amerikanska konsumenterna, kom in under analytikernas snittprognos.

Vid stängning hade OMX-index stigit 0,8 procent till 581,6. Omsättningen landade på 10,9 miljarder kronor. Fredagen var lösendag för OMX-optioner.

Nokia hamnade i blickfånget efter att ha meddelat en rad organisationsförändringar. Fyra affärsområden etableras samtidigt som en ny finanschef och en ny Mobile Phones-chefs utsetts. Aktien var upp 1,3 procent till 119,50 kronor, men åsikterna gick isär om åtgärdernas innebörd.

"Man ändrar inte på ett vinnande lag. Jag tror att Nokia har en riktigt jobbig period framför sig, värderingen ska ned", kommenterade en mäklarchef.

Ericsson vände upp och avslutade 10 öre, eller 0,9 procent, högre på 11,60 kronor. Håkan Eriksson, chef för Ericssons forskning och utveckling, sa i en intervju med Direkt att andelen FoU-investeringar i Kina och andra länder i Asien kommer att öka.

Teleoperatörerna var bästa sektor, med Telia Sonera upp 1,8 procent på 34,60 kronor och Tele 2 som stärktes 1,0 procent till 351,50 kronor.

SKF stack ut med en uppgång på 3,4 till 257 kronor, utan att några nyheter tillkommit eller större valutarörelser noterats. Största nettoköpare var utländska firmor som JP Morgan och Lehman Brothers.
"Vi ser en hel del stokastiska rörelser. SKF har i och för sig gått dåligt så en liten rekyl känns väl rimlig", sa en mäklare.

Bland industriaktierna i övrigt handlades Atlas Copco, Volvo och Sandvik samtliga högre, medan ABB var ned 5,5 procent på 42,70 kronor.

Hennes & Mauritz fortsatte upp 2,3 procent, till 180 kronor, i spåren av torsdagens delårsrapport. Hagströmer & Qviberg har höjt sin rekommendation från öka till köp, med ett riktvärde på 200-210 kronor, och menar att det finns all anledning att se med tillförsikt på H&M:s tillväxt.

SAS avslutade oförändrad på 60 kronor. Frankrikes finansminister Francis Mer har bekräftat att en fusion är på väg mellan Air France och nederländska KLM.

"Jag är förbryllad över att SAS har fått ta så mycket stryk, med tanke på dollarförsvagningen. Aktien hör till de mest undervärderade", kommenterar en analytiker.

Inom mediasegmentet hade Metro A och MTG det fortsatt tungt, ned 3,6 procent vardera. På torsdagen meddelade TV4 att reklamförsäljningen var 6 procent svagare under tredje kvartalet och från Mediebarometern kom beskedet att medieinvesteringarna sjönk med 7,9 procent i augusti.

Astrazeneca gav stöd med en uppgång på 1,2 procent till 336 kronor. I en analys varnar SG Cowen för att receptfritt Losec i USA kommer att ha stora negativa effekter på Nexium. Analytiker som Direkt har talat med ser dock inget större hot.

"Nexium borde vara mindre hotat, eftersom preparatet har en så stark ställning hos specialister. Jag har inte sett något som tyder på substitution mellan omeprazol (Losec) och esomeprazol (Nexium)", sade en analytiker.

Deutsche Bank har höjt sin rekommendation för Capio, från behåll till köp, med hänvisning till att oron över bolagets tillväxt och marginaler är överdrivna. Aktien avslutade på 47,50 kronor, en uppgång med 2,2 procent.

Teligent köper brittiska Telspecs affärsområde Switching & IN-solutions för maximalt 2 miljoner pund inklusive eventuell tilläggsköpeskilling. Affären fick godkänt av marknaden och aktien var upp 3,4 procent till 12,30 kronor, om än i liten omsättning.

Högt upp på fredagens förlorarlista återfanns Active Biotech, ned 9,6 procent till 52 kronor. De senaste två veckorna har dock B-aktien avancerat 51 procent, en rörelse som förklaras av positiva besked kring Actives MS-substans. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?