Annons

USA-siffror tyngde Europas börser

De ledande Europabörserna föll svagt efter att de amerikanska kurserna rekylerat något efter statistik som var bättre än väntat.


Vinnarna återfanns bland bolag som har mycket att vinna på en ekonomisk återhämtning. Bland annat steg Deutsche Bank och Prudential tillsammans med flera råvarubolag. Andra starka branscher var resebranschen och it-konsulter.

Klockan 16.00 presenterades de amerikanska inköpschefernas index som noterades till 54,7 i augusti, upp från 51,8 månaden före.

Analytiker hade spått att index skulle stiga till 54,0 enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.
"De ledande ekonomiska indikatorerna har gett styrka åt rallyt. Jag tror på en klar förbättring av bolagens resultat", sa Adrian van Tiggelen på ING Investment Management till Bloomberg News.

På tisdagen kom statistik över arbetslösheten i Europa samt över industrins producentpriser.

Arbetslösheten i euroländerna låg kvar oförändrad på 8,9 procent i juli jämfört med juni. EU-ländernas arbetslöshet steg däremot till 8,1 procent i juli från 8,0 procent i juni. Industrins producentpriser i euroområdet låg stilla under juli jämfört med föregående månad, rapporterade Eurostat på tisdagen. I juni sjönk priserna med 0,1 procent.

Råvarubolagen gick starkt på förhoppningar om en ekonomiskt återhämtning i framförallt Asien och USA. Cours steg 6,8 procent och Pechiney steg 0,7 procent. Aluminiumpriset har stigit med 6,2 procent under året och kopparpriset har stigit hela 14 procent.

Klockan 17.00 hade Bloomberg European 500 stigit 0,1 procent medan Dow Jones Euro Stoxx 50 var ned 0,3 procent.

I Frankfurt noterades DAX 30-index 0,5 procent lägre.

Resebolaget TUI var dagens vinnare med en uppgång på 4,1 procent.

Banken HVB stärktes 1,9 procent. Enligt mäklare var det nyheter om att bolagets fastighetsenhet, som ska knoppas av den 6 oktober, är på väg mot lönsamhet som gav stöd, skriver AFX. Till Financial Times sa Georg Funk, chef för den nya enheten, att den ska bli lönsam under 2003 samtidigt som marknaden hade befarat en avsevärd förlust.

Deutsche Bank bidrog till indexuppgången med en uppgång på 2,2 procent.

JP Morgan rekommenderar ett byte från Volkswagen till BMW. Volkswagen backade 0,9 procent samtidigt som BMW-aktien klättrade upp 1,9 procent.

Rykten om ett bud från schweiziska Novartis fick Schering att stiga 1,9 procent. Såväl Schering som Novartis avböjde att kommentera uppgifterna.

Novartis var oförändrad i Zürich, där Swiss Market index noterades 0,6 procent lägre.

I London var det finansaktierna som satte press. Royal Bank of Scotland sjönk med 0,8 procent, pressad av Morgan Stanleys nedgradering från overweight till equal-weight, och Barclays var ned 1,2 procent.

Vinnaren var Royal & Sun som väntas presentera en nyemission i samband med delårsrapporten på torsdag. Enligt tidningsuppgifter ska pengarna användas till att expandera verksamheten samt öka reserverna och aktien noterades 4,2 procent högre under hög omsättning.

Sammantaget noterades FTSE 100 på i stort sett oförändrad nivå.

France Telecom, som på måndagen meddelade att det lägger ett bud på resterande aktier i Orange, ledde uppgången i Paris. Aktien handlades 1,9 procent högre och Orange steg 2,1 procent.

Enligt Wall Street Journal väntas Vivendi Universal inom kort presentera en sammanslagning av bolagets amerikanska undertillgångar och General Electrics TV-kanal NBC. Vivendi steg med 1,9 procent.

Morgonens halvårsresultat från Sanofi-Synthelabo fick ett surt mottagande. Trots resultatförbättring och en höjd försäljningsprognos för helåret backade aktien 2,8 procent.

L'Oreal, som sedan slutet av 2002 innehar 19,5 procent av kapitalet i Sanofi-Synthelabo, var ned 1,2 procent.

Gap Gemini steg 2 procent inför bolagets rapport på torsdag. Analytiker förväntar sig en vinst för det första halvåret, trots att efterfrågan enligt estimaten väntas ha fallit.

Sammantaget var CAC 40 var ned 0,2 procent.

De nordiska börserna hade det något motigare. HEX Generalindex sjönk med 0,3 procent i Helsingfors och även Oslobörsens OBX-index var ned 0,4 procent. I Finland tyngde framför allt Nokia och Stora Enso, medan Schibsted och Orkla agerade sänken i Norge.

Köpenhamnsbörsens KFX-index hade dock klättrat 2,0 procent vid 17-tiden. Läkemedelsbolaget Lundbeck bidrog till index med en uppgång med 3,8 procent. Vestas Wind Systems och Group 4 Falck steg 2,9 respektive 3,3 procent. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?