Annons

Tele2 vinnare på seg börs

Kurserna på Stockholmsbörsen sjönk på torsdagen. Under den sena eftermiddagen återhämtades en stor del av nedgångarna sedan USA-börserna inlett handelsdagen uppåt.


"Det har varit en seg dag. Vi befinner oss i ett mellanläge, där det är vänta och se som gäller. Förklaring till att vi inte svarar riktigt på uppgången i USA kan vara de senaste dagarnas kronförstärkning", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMX-index sjunkit med 0,1 procent till 608,5. Aktier för 9,9 miljarder kronor hade omsatts.

Ericsson avslutade 10 öre, eller 0,8 procent, lägre på 13:20 kronor, efter att som lägst ha handlats till 12:80 kronor.

"Beskedet att Svenska UMTS-nät drar ned sin lånefacilitet från 11 till 7 miljarder kronor tolkades som att Ericsson går miste om systemorder. Reaktionen är dock överdriven, det låg redan i prognoserna att investeringarna inte skulle bli så stora", kommenterar analytikern.

Vid ett seminarium på torsdagseftermiddagen framkom att Ericsson upprepar sin försäljningsprognos för det tredje kvartalet, samt förväntningarna att visa vinst någon gång under innevarande år.

Nokia gick i motsatt riktning, upp 1,2 procent på 127 kronor.

Vinnaren bland OMX-bolagen var Tele2, som stärktes 3,6 procent till 344 kronor. I början av september passerade bolaget 20 miljoner kunder och det räknar nu med att kundtillströmningen under det tredje kvartalet blir den högsta i dess historia.

"Den marknadsföringskampanj vi hade under årets första två kvartal har burit frukt även in i tredje kvartalet, och det är i Kontinentaleuropa vi sett det stora draget", säger Tele2:s VD Lars-Johan Jarnheimer till Direkt.

Hennes & Mauritz backade 0,3 procent till 178 kronor. Den brittiska klädkedjan Next meddelade på morgonen, i samband med sin delårsrapport, att försäljningen i jämförbara butiker stigit med 0,8 procent sedan den tredje augusti. Efter Stockholmsbörsens stängning rapporterade spanska Inditex ett halvårsresultat i linje med analytikernas förväntningar.

Lindex, som de senaste två veckorna stigit med närmare 10 procent, handlades upp 3,4 procent till 184 kronor.

"Lindex har gått starkt, bland annat efter bra HUI-siffror. Aktien är lågt värderad", kommenterar analytikern.

Inom banksektorn var det en blandad utveckling. SEB och Nordea stärktes båda med 1,1 procent, samtidigt som Föreningssparbanken och Handelsbanken backade tillbaka 0,8 respektive 0,7 procent.

Dresdner Kleinwort Wasserstein och Morgan Stanley har höjt sina rekommendationer för Nordea-aktien, till öka respektive övervikt.

IBS, som meddelat att det köper programvaruföretaget Accima Technologies, klättrade 1,6 procent till 9:55 kronor. Förvärvet ska stärka IBS:s position inom supply chain management, men effekten på årets omsättning och resultat väntas bli marginell.

Danske Securities har höjt sin rekommendation för Teleca till köp, från tidigare behåll. Bedömningen är att aktiekursen inte helt täcker potentialen inom Obigo, mjukvara för mobiltelefoner. Aktien var upp 8,7 procent på 53:50 kronor.

Verkstad hade det tungt inledningsvis, men återhämtade sig något under eftermiddagen. Den starkare kronan utpekades som ett orosmoment.

"Prognosen är att dollarn ska försvagas de närmaste tolv månaderna och allt eftersom valutasäkringarna löper ut kommer det att missgynna verkstadsbolagen. Jag tror att rallyt inom verkstad definitivt är över", sade en mäklare.

ABB tyngdes av oro att bolaget kan tvingas ta över garantier från franska Alstom gällande felaktiga turbiner, om Alstom skulle hamna på obestånd. Enligt ABB:s talesman Wolfram Eberhardt handlar det dock om en litet teoretiskt belopp.

"Flera av dessa garantier har löpt ut, så att den kvarstående teoretiska risken utgör endast en mycket liten del av den ursprungliga summan", säger han till Direkt.

En källa uppgav även för Direkt att det inte är sannolikt att försäljningen av olje-, gas- och petrokemiverksamheten, OGP, blir klar denna vecka, en uppgift som tidigare figurerat i media.

ABB-aktien noterades vid stängning 2,7 procent lägre på 46:50 kronor.
(Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?