Annons

Mixad öppning på börsen

Stockholmsbörsen kan komma att inleda med oregelbunden tendens. I USA avslutade de ledande börsindexen torsdagens handel på sina dagshögsta nivåer, samtidigt som USA-terminerna drog sig lite nedåt.

I Europa har börserna i Frankfurt och Paris inlett med något stigande kurser, medan London låg på oförändrad nivå.

"Jag tror på en mixad öppning. Måste jag välja säger jag upp, men det lär inte bli några stora rörelser initialt. Vi kan få se en paus idag men att det går vidare på måndag", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Nokia noterades 0,43 kronor högre i den inledande handeln i Helsingfors. Stora Enso var ned 0:61 kronor.

ABB sjönk med 18 öre i Zürich, jämfört med Stockholm.

Sent på torsdagskvällen varnade den amerikanska kullagertillverkaren Timken för lägre resultat under såväl det tredje kvartalet som helåret. Fordonsverksamheten bantas med 700 personer som en effekt av minskad efterfrågan inom sektorn i USA.

"Det kan väga på SKF och cykliskt i stort", kommenterar mäklaren, som dock påpekar att Timken inte förefaller ha tappat så mycket efter beskedet.

Torsdagens delårsrapport från spanska Inditex kan komma att sätta lite press på Hennes & Mauritz.

"Inditex rapport kan möjligen tynga H&M något. Resultatet såg rätt ok ut medan början av det innevarande kvartalet inte ser strålande ut", säger mäklaren.

I London backade Astra Zeneca 3,90 kronor. Den amerikanska konsumentorganisationen Public Citizen varnade i onsdags för att kolesterolsänkaren Crestor kan orsaka biverkningar och därmed inte borde få säljas. Astra Zenecas tidigare forskningschef Lars Werkö instämmer i kritiken, skriver Dagens Industri i fredagens utgåva.

Samtidigt pekar DI i en analys på att Astra Zeneca ser ut att lyckas med generationsskiftet till livet efter Losec. Om Exanta lyckas ta hälften av blodproppsmarknaden inom tre-fem år så är aktien köpvärd, menar tidningen.

På fredagens agenda står delårsrapport från Bringwell. Fisher Scientifics förlängda bud på Perbio Science löper ut och Volvo presenterar sina lastvagnsleveranser för augusti.

I statistikväg väntas siffror från EMU-området, i form av produktion i byggsektorn och arbetskraftskostnader under det andra kvartalet. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?