Annons

Inditex tyngde Europas börser

Europabörserna gjorde sällskap nedåt under fredagseftermiddagen med press från en svag utveckling i den inledande USA-handeln.


En av förlorarna i Europa var Inditex efter dystra besked i samband med torsdagens delårsrapport.

I samband med rapporten, som presenterades efter Madridbörsens stängning, meddelade Inditex att försäljningen stigit mindre än väntat sedan utgången av juli. Bolaget sade vidare att bruttomarginalen kommer att minska med 1-1,5 procent under årets andra hälft.

"Vi kan läsa detta som en vinstvarning, eftersom marknadens förväntningar bygger på en återhämtning under andra halvåret, framför allt under fjärde kvartalet, som en följd av enklare jämförelsetal", sade en analytiker till AFX.

Inditex-aktien, som tillfälligt handelsstoppats efter ett kursfall på närmare 10 procent, noterades vid 17-tiden 14,6 procent lägre. Madridbörsens IBEX var samtidigt ned 1,2 procent.

Sammantaget sjönk de europeiska detaljhandelsbolagen med 2,6 procent, enligt Bloomberg Europeans sektorindex.

Bland dessa tyngde förutom Inditex även Marks & Spencer och Hennes & Mauritz.

Strax efter klockan 17 hade DJ Stoxx 50 gått ned med 1,0 procent medan Bloomberg European 500 noterades 0,9 procent lägre.

Svag utveckling noterades även för fordons- och verkstadssektorerna. Sent på torsdagskvällen varnade amerikanska kullagertillverkaren Timken för lägre resultat för såväl tredje kvartalet som helåret 2003. Bolaget bantar sin fordonsverksamhet som en följd av minskad efterfrågan från sektorn i USA.

Nedgången för den europeiska fordonssektorn leddes av Renault och Daimlerchrysler, ned 1,7 respektive 0,5 procent.

Peugeot backade 1,0 procent. Bolagets styrelseordförande Jean-Martin Folz upprepade i en intervju med Les Echos bedömningen att den europeiska bilmarknaden faller med 3 procent i år, enligt Bloomberg News. Sämst gick Renault, ned 3,8 procent.

I Amsterdam handlades teleoperatören KPN 1,9 procent lägre. Citigroup har sålt den 12-procentiga andel i KPN som köpts av nederländska staten och enligt mäklare sattes priset till 6:75-6:80 euro, skriver AFX.

AFX skriver vidare att försäljningen ökat förhoppningarna att KPN äntligen banar väg för ett övertagande av MMO2:s tyska verksamhet. MMO2 var samtidigt ned 1,6 procent i London, där FTSE 100 noterades 1,6 procent lägre.

Frankfurts DAX-index sjönk 0,6 procent medan CAC 40 var ned 1,2 procent i Paris.

De nordiska börserna hade också en dyster dag. I Helsingfors tappade Hex Generalindex 0,3 procent,Oslobörsens OBX slutade 0,2 procent lägre och i Köpenhamn gick KFX ned 0,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?