Annons

Oro över USA sänkte Europas börser

Europabörserna letade sig nedåt på fredagseftermiddagen. Den svaga amerikanska detaljhandelsstatistiken bidrog till att försvaga USA-dollarn och gav upphov till viss oro över den ekonomiska tillväxten.


"Dollarn kvarstår som en risk för bolagen. Problemet är de snabba rörelserna, bolagen skulle kunna anpassa till en svagare dollar om de var säkra på att den skulle stanna där", sade Thomas Koerfgen, förvaltare vid SEB Invest i Frankfurt, till Bloomberg News.

Nokia, som i samband med tisdagens prognosuppdatering rapporterade om en negativ dollareffekt på försäljningen, backade 0,4 procent i Helsingfors.

Flera bolag har tidigare under kvartalet givit liknande besked avseende dollarförsvagningens effekter. Bland dessa sjönk BASF med 1,4 procent och Volkswagen med 1,7 procent, något som bidrog till att pressa utvecklingen i Frankfurt.

Europautvecklingen i stort tyngdes av tillbakagångar för bland andra fordons- och datorrelaterade aktier. Affärssystemjätten SAP var ned 3,9 procent och halvledarbolaget Infineon handlades 2,4 procent lägre.

Vid 17.30-tiden hade Bloomberg European 500 sjunkit med 0,6 procent och DJ Euro Stoxx 50 med 1,1 procent.

Förvärvstempot inom detaljhandelssektorn skruvades upp ytterligare på fredagen och bolag som Carrefour, Ahold och Debenhams hamnade i fokus i Europahandeln.

Den brittiska varuhuskedjan Debenhams, som varit föremål för ett antal uppköpssituationer det senaste halvåret, mottog ett konkret bud på fredagen som värderar bolaget till drygt 21 miljarder kronor.

Baroness Retail, som kontrolleras av private equity-bolagen CVC Capital Partners, Texas Pacific Group och Merrill Lynch Private Equity, lägger ett kontantbud på 455 pence per aktie. Debenhams svarade med en uppgång på 5,5 procent till 459 pence.

Livsmedelskedjan Sainsbury steg 4,1 procent. Enligt AFX var det optimism inför Tescos, Storbritanniens största detaljhandelsbolag, halvårsrapport nästa vecka som låg bakom uppgången.

Tesco väntas följa upp sitt starka första kvartal, då försäljningstillväxten var 5,8 procent i jämförbart butiksbestånd. Tesco-aktien klättrade mer blygsamma 0,1 procent.

På övriga Londonbörsen steg stormarknadskedjan Safeway med 1,3 procent och klädkedjan Next var upp 2,4 procent.

Det franska detaljhandelsbolaget Carrefour steg med 1,2 procent i Paris. Bolaget uppgav sig vara intresserat att köpa holländska Aholds spanska butiksnät, om detta sätts upp på säljlistan.

I Amsterdam handlades Ahold upp 0,3 procent.

Även rese- och hotellsektorn gick starkt och stärktes som grupp med 1,0 procent. Resekoncernen TUI noterade en uppgång på 3,6 procent efter uppgifter i media om att bolaget är föremål för uppköp. TUI uppgav dock att man inte själva sett några tecken på en stundande affär.

British Airways lyfte 2,4 procent. Enligt BAA, världens största flygplatsoperatör och som driver sju flygplatser i Storbritannien, ökade passagerartrafiken med 3,6 procent i augusti.

Air France var samtidigt upp 1,9 procent. Enligt den franska tidningen L`Agefi kan Air France komma att ta över flygbolaget KLM som en del i en allians som presenteras nästa vecka. KLM klättrade hela 7,9 procent i Amsterdam.

I Frankfurt var DAX-index ned 1,8 procent, CAC 40 tappade 0,7 procent i Paris medan Londonbörsens FTSE 100 var i stort sett oförändrat.

På de nordiska börserna såg det något bättre ut. KFX-index stärktes 0,6 procent i Köpenhamn, med hjälp av uppgångar för bland andra AP Möller och TDC.

Helsingforsbörsens Generalindex stärktes 0,1 procent med Stora Enso och UPM-Kymmene i täten och även i Stockholm höll sig index på plus.

Oslobörsens OBX-index var dock ned 1,1 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?