Annons

USA-nedgång sänkte Tokyobörsen

Tokyobörsen föll på torsdagen i kölvattnet av ett starkt säljtryck på Wall Street dagen innan.


"Eftersom marknaden har varit överhettad nyligen så kom nya säljare in i dag. Onsdagens Nikkei 225-stängning var 6-7 procent högre än den genomsnittliga nivån under de senaste 25 handelsdagarna", noterade Nomura Masayoshi, mäklare på Ark Securities, enligt AFX.

Nyutkomna videoband på Usama bin Ladin skapade också oro denna dag, exakt två år sedan terrorattackerna i New York.
"Rädsla för terrorism skapar press på marknaden och leder några till att sälja", sa Wilfrid Pham på HSBC Asset Management till Bloomberg News.

I Tokyo hade Nikkei 225 vid stängning sjunkit 2,.9 procent till 10.546 och det bredare Topix var ned 1,9 procent.

Nedgången var bred men sämst gick investmentbankerna och försäkringsbolagen. Daiwa Securities föll 4,3 procent och Nomura backade 3,9 procent. Millea Holding var ned 4,9 procent.

Även sektorerna för halvledare, data och chiptillverkning noterade stora nedgångarna. Advantest föll 5,5 procent och Tokyo Electron tappade 6,0 procent.

Exportföretagen backade också. Nissan, som genererar cirka 80 procent av sin omsättning i Nordamerika, föll 2,3 procent. Canon sjönk 4,0 procent och Sony backade 2,5 procent.

Förloraren var dock klädkedjan Fast Retailing vars kreditbetyg är under bevakning för eventuell sänkning hos Standard & Poors. Aktien stängde 7,5 procent lägre.

Mycket bättre gick det för Prima Meat Packers som genom en riktad nyemission kommer att få in 4,8 miljarder yen. Aktien klättrade 6,8 procent.

Fanuc, som är underleverantör till bland andra ABB, tappade 1,0 procent. Mitsubishi Securities har sänkt aktierekommendationen till market perform från outperform.

I Hongkong stängde börsen något upp efter vad som beskrevs som en teknisk återhämtning. Fastighetssektorn var vinnare. Bland annat steg Sun Hung 4,1 procent.

Bland telekomoperatörerna steg China Unicom 0,9 procent medan China Mobile var upp 0,8 procent.

Totalt steg Hang Seng index 0,4 procent.

Singapores STI-index noterades 0,5 procent upp. Singapore Telecom steg 1,2 procent och Singapore Airline var upp 0,9 procent.

Börserna i Taiwan och Sydkorea var stängda på torsdagen för nationellt helgfirande. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?