Annons

Börsen hängde på USA-uppgång

Torsdagen blev dämpad på Stockholmsbörsen efter det sorgliga beskedet att utrikesminister Anna Lindh avlidit av skadorna från onsdagens knivattack.


Efter en inledande nedgång letade sig kurserna upp under eftermiddagen, i linje med USA-terminerna och den tidiga handeln på Wall Street.

"Det är människor bakom varje order. Folk känner sig olustiga och det har märkts på kurssättningen", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMX-index stigit 0,2 procent till 600,4 och omsättningen uppgick till 11,6 miljarder kronor.

Bland dragloken återfanns Electrolux, upp 2,4 procent på 189:50 kronor, och Nordea som steg 1,0 procent till 42:50 kronor.

Även för övriga storbanker bar det av uppåt. Handelsbanken stärktes 1,1 procent medan SEB och Föreningssparbanken steg 0,6 respektive 0,4 procent.

"Handelsbanken, SEB och Föreningssparbanken hör till de aktier som haft sämst utvecklingen den senaste månaden. EMU-valet har skapat oro, men vi vidhåller att bankerna är cykliska och att de drar nytta av en förbättrad konjunktur", säger analytikern.

Telekomsektorn hade en motig dag. Teliasonera tyngde med en nedgång på 0,6 procent till 34:90 kronor. Deutsche Banks intryck från ett möte med bolagsledningen var en ökad konkurrens på Teliasoneras huvudmarknader och rekommendationen har sänkts från köp till behåll.

Ericsson backade 20 öre, eller 1,5 procent, till 13:20 kronor och Nokia var ned 1,2 procent på 124:50 kronor.

Tele2 klättrade dock 1,6 procent till 324 kronor och Utfors, som på onsdagskvällen meddelade att man nu kommer att nå positivt ebitda-resultat för hela kvartal tre, steg 6,7 procent till 1:27 kronor.

Bland verkstadsbolagen gick Securitas starkt, upp 2,5 procent till 104 kronor.

"Det är ett exempel på en märklig rörelse. Securitas handlas upp på att "säkerhet är viktigt", något som skedde även i samband med terrorattackerna för två år sedan", sade en mäklare till Direkt.

SKF B avslutade 0,6 procent högre på 273:50 kronor. Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har påkallat omvandling av 3,5 miljoner A-aktier i SKF till motsvarande antal B-aktier. Genom omvandlingen minskar stiftelsens röstandel i SKF till 27,7 procent från 33,8 procent.

Bland OMX-aktierna i övrigt pressade Astrazeneca, ned 1,0 procent till 349:50 kronor, och Swedish Match som sjönk 2,5 procent till 59:50 kronor.

Q-med backade 3,3 procent till 147:50 kronor. Bolagets antirynkpreparat Restylane kommer den 21 november att granskas av en rådgivande FDA-panel. Ursprungligen räknade Q-med med ett godkännande från FDA under det tredje kvartalet. Panelens diskussioner kommer också att omfatta Genzymes preparat Hylaform, även det hyaluronsyrebaserat.

I motsatt riktning gick Tripep och Active Biotech, som med uppgångar på 11,5 respektive 9,2 procent placerade sig på torsdagens vinnarlista. Tripep utökade därmed onsdagens uppgång på dryga 28 procent utan att någon ny information tillkommit.

Framfab, som genomfört en riktad emission om 36,3 miljoner kronor, stängde 15,4 procent högre på 60 öre.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?