Annons

Handlarna följer utländska svängningar

Handeln i Sverige beskrivs just nu vara helt utlandsstyrd och det är framför allt USA-utvecklingen som har det största avgörandet.


De svenska räntorna höll sig relativt stabila under större delen av torsdagen efter nedgångar med 2-4 punkter redan på morgonen. Den tioåriga statsobligationen sjönk med 4 punkter till 4,62 procent och räntegapet mot dess tyska motsvarighet vidgades med 2 punkter till 52 punkter.

Den lyckade emissionen av femåriga statsobligationer i USA på onsdagskvällen pressade räntorna och inför torsdagens emission av tioåriga statsobligationer för 18 miljarder dollar väntas också en omfattande efterfrågan.

Det visade sig att amerikansk produktivitet ökade med oväntade 5,7 procent under andra kvartalet, jämfört med första kvartalet. Enhetsarbetskostnaden minskade samtidigt mer än väntat med 2,1 procent.

På denna information steg räntorna först för att därefter röra sig nedåt igen. Vid den svenska stängningen noterades den amerikanska benchmarkräntan till 4,24 procent, vilket är en nedgång med 13 punkter på ett dygn.

Ian Morris, ekonom på HSBC, konstaterade i en kommentar att ökningen dels är krigsrelaterad, dels har att göra med den mest aggressiva minskningen av arbetskraftskostnaderna sedan första kvartalet 2002. Han uppmärksammade också att antalet arbetade timmar minskade avsevärt, med 2,2 procent från första kvartalet.

"Sysselsättningsstatistiken i juli pekar på att antalet arbetade timmar kommer att minska betydligt under tredje kvartalet. Det är inte bra för konsumenter, men det skulle kunna vara bra för vinsterna", sade Ian Morris.

Veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa i USA kom i det närmaste in som väntat på 390.000 nya arbetslösa.

Tysklands industriproduktion i juni föll oväntat med 0,2 procent på månaden och enligt ekonomi och arbetsdepartementet beror nedgången delvis på det produktionsbortfall som IG Metall strejken orsakade. Elisabeth Andrae, analytiker på Commerzbank, påpekar att denna negativa faktor utraderade säsongsbetonade positiva effekter för juni, såsom att många delstater i år har sent skollov.

SCB:s BNP-statistisk för andra kvartalet kom in ungefär som väntat på +1,3 procent, jämfört med samma kvartal i fjol. Inte heller presenterades några revideringar för första kvartalets överraskande höga ökningstakt på 2,2 procent.

"Utifrån annan statistik som presenterats är det svårt att hitta några större konstigheter i detta BNP-utfall", sade en analytiker som dock tillade att snabbversionen av BNP bygger på ett bristfälligt underlag.

Också för andra kvartalet kommer den största impulsen från privatkonsumtionen som ökade 2,2 procent jämfört med andra kvartalet i fjol. En bedömare pekar på att nedgången i den offentliga konsumtionen med 0,5 procent till stor del beror på den kommunala strejken i våras.

På valutamarknaden försvagades dollarn inför kvällens obligationsemission i USA och nådde tillfälligt över 1:14.

"Valutan kommer inte att klarar av att behålla sitt värde och utländska investerare inte hjälper landet (USA) att finansiera det rekordstora underskottet", uppgav Michael Woolfolk, valutastrateg på Bank of New York, till Bloomberg News.

Samtidigt stärktes yenen mot dollarn till 119,2.

Sedan den svenska stängningen på onsdagen noterades kronan 1 öre svagare mot dollarn till 8,09. Tidigare under torsdagen nådde dock kronan över 8,14. Mot euron försvagades kronan till knappt 9,22 och TCW-index steg något till 127,82 (127,75). (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?