Annons

Blandat på Europas börser

De europeiska börserna visade en blandad utveckling under torsdagens handel.


Dryckestillverkare gick i täten för uppgången medan kemi tillhörde de sektorer som handlades ned. I banksektorn visades ett flertal starka rapporter upp på torsdagen vilket gav den europeiska sektorn stöd.

Bank of England lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 3,5 procent vid sitt räntemöte.

Vid klockan 17.45 hade Dow Jones Euro Stoxx 50 gått upp 0,2 procent medan Bloomberg European 500 noterade en uppgång på 0,1 procent.

I banksektorn var brittiska Barclays i fokus efter en rapport för första halvåret. Rapporten gladde marknaden då resultatet var bättre än väntat och utsikterna stabila.

Barclays fick en höjd rekommendation från HSBC. Barclays toppade vinnarlistan i London genom att stiga 9,4 procent.

GKN, som bland annat tillverkare helikopter- och bilkomponenter, steg 6,6 procent. Bolagets vinst klättrade 67 procent under det första halvåret och vinsten för helåret kommer att bli i linje med analytikernas förväntningar, enligt bolaget.

FTSE 100 steg 0,6 procent.

Den holländska storbanken ABN Amro rapporterade i likhet med Barclays ett resultat över förväntan. Därutöver spår ABN att vinsten under andra halvåret blir högre än motsvarande period i fjol. Aktien steg 0,6 procent inom AEX som gick upp 0,3 procent.

Frankfurtbörsen stod samtidigt för den största nedgången bland de europeiska börserna där index pressades tillbaka av rapportaktuella kemijätten Basf. Resultatet för andra kvartalet kom in klart under förväntningarna främst på grund av att dollarn försvagats mot euron och högre skattekostnader.

Basf tappade 3,7 procent, kollegan Bayer sjönk 3,7 procent och DAX-index var ned 1,3 procent.

Paris CAC 40-index steg 0,1 procent. Alstom fortsatte att falla och stängde 20,1 procent lägre. CIC Securities sänker rekommendationen till minska från behåll med hänvisning till att räddningsplanen kommer att leda till en klar utspädning för aktieägare.

Den finländska komponenttillverkaren Elcoteq redovisar en rörelsevinst för andra kvartalet, jämfört med en mindre förlust i fjolårets kvartal. Aktien var vinnare i Helsingfors där HEX Generalindex sjönk 0,5 procent.

KFX index i Köpenhamn gick upp 1,7 procent, i Oslo var OBX ned 0,4 procent. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?