Annons

Teknikbolagen pressade Europas börser

Börserna i Europa sjönk under onsdagens handel med teknikaktierna överst på förlorarlistorna sedan Ciscos rapport på tisdagskvällen givit upphov till besvikelse på marknaden.Försäkring och kemi var andra sektorer som hade det tungt, medan dryckestillverkarna var den enda bransch som steg inom Bloomberg European 500.

Vid 17.45-tiden hade Dow Jones Euro Stoxx 50 sjunkit 1,7 procent medan Bloomberg European 500 noterade en nedgång på 1,5 procent.

Frankfurts DAX-index var ned 2,8 procent. På onsdagen visade arbetslöshetsstatistik från Tyskland en sämre utveckling än väntat.

"Investerare ser inte mycket av en ekonomisk återhämtning i de data som har kommit så här långt. De har spekulerat i en återhämtning som fortfarande inte har infunnit sig och nu frågar de sig om det var rätt att göra det", säger Paolo Banfi, förvaltare vid Euroconsult i Milano, till Bloomberg News.

Bayer sjönk 7,8 procent efter bolagets rapport som visade att nettoresultatet sjönk med 56 procent under andra kvartalet, vilket var ett betydligt sämre utfall än analytikerna hade räknat med.

Tekniknedgången drabbade bland andra Infineon, som sjönk 6,9 procent, och Siemens som tappade 1,8 procent. Siemens har för avsikt att minska det egna ägandet i bolaget till 30 från 39 procent den här månaden, skriver det tyska nyhetsbrevet Platow Brief. Siemens kommer även att sälja mer aktier senare i år om den nu planerade försäljningen är framgångsrik, enligt nyhetsbrevet.

Commerzbank, vars aktie stigit 135 procent sedan i mars, sjönk 5,5 procent efter delårsrapporten som visade på en vinst på 70 miljoner euro för kvartalet. Reserveringarna för kreditförluster var dock större än analytikerna räknat med vilket bidrog till nedgången.

I London handlades FTSE 100 1,3 procent lägre. Medicinteknikbolaget Smith & Nephew, som försöker köpa schweiziska Centerpulse, steg 6,9 procent. Orsaken var att bolaget sagt att det inte kommer att höja sitt bud, vilket gör att amerikanska Zimmer Holdings i stället vinner budstriden.

Granada föll 3,7 procent och Carlton Communications gick ned 4,3 procent. Bolagen kommer troligen att bli tvungna att avyttra annonsförsäljningsverksamheten för att få EU-myndigheters godkännande för samgåendet, anser en analytiker från Morgan Stanley som ger båda bolagen rekommendationen "underweight".

Paris CAC 40-index sjönk 1,9 procent. Alstom var handelsstoppad fram till 11.30, då handeln återupptogs efter att ha legat nere i två dagar. Alstom presenterade på morgonen ett räddningsprogram som ger bolaget 2,8 miljarder euro och aktien backade 6,2 procent.

Alcatel och ST Microelectronics drabbas av Ciscofrossan och sjönk 3,8 respektive 3,0 procent.

KFX index i Köpenhamn gick mot strömmen i Europa och steg 1,2 procent. Novo Nordisk klättrade 7,8 procent sedan bolaget höjt helårsprognosen för nettoresultatet till en ökning med mer än 10 procent.

Moodys har sänkt TDC:s kreditbetyg och aktien stängde 0,3 procent ned.

HEX Generalindex sjönk med 2,6 procent och Oslobörsens OBX backade 0,9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?