Annons

Teleoperatörer starka på Europas börser

Europabörserna försvagades något på sena eftermiddagen efter att USA inlett handeln ned. Telekomoperatörer gick starkt i Europa med TDC och Cable & Wireless i spetsen. I Sverige steg Tele 2 medan Telia Sonera var oförändrad.


Läkemedelsbolagen hade det fortsatt jobbigt och var det enda branschindex som visade på minus enligt Bloomberg 500.

Vid 17-tiden hade Dow Jones Euro Stoxx 50 stigit 0,8 procent medan Bloomberg 500 noterade en uppgång på 0,8 procent.

Ett bättre ISM-index i USA och en rapport från NTC Research och Reuters genomförd i juli visade att tjänstebolag som banker och flygbolag växer för första gången i år.

Datakonsulter hamnade högt upp bland vinnarbranscherna och bakom uppgången låg bland andra Atos, Cap Gemini och Logitech med uppgångar på runt 2 procent vardera.

Credit Suisse steg 4,8 procent i Zurich. Bolaget genererade 1,3 miljarder franc i nettovinst under andra kvartalet mot förväntade 763 miljoner. Bedömare som Bloomberg News talat med kallade rapporten för ett styrkebesked.

Zürich-börsens SMI-index var samtidigt 1,3 procent upp.

Frankfurts DAX-index var 0,8 procent högre.

Gambrokonkurrenten Fresenius var bland förlorarna och tappade 1,2 procent trots att bolagets kvartalsvinst var i linje med förväntningarna. Analytiker som AFX talat med skyllde nedgången på vinsthemtagningar och tippade att aktien skulle återhämta sig då marknaden smält rapporten. Dresdner Kleinwort Wasserstein lyfte samtidigt sin rekommendation på aktien från minskt till behåll efter siffrorna.

Samtidigt rasade Schwarz Pharma ytterligare 13 procent, efter ett fall på 20 procent under måndagen, i efterdyningarna av Mylan Laboratories besked att de börjat sälja sin generikaversion av Losec i USA. Mylan har dock inte prövat sin produkt i domstol och riskerar därför stora skadestånd.

Under morgonen gick Schwarz Pharma ut och varnade för att de kan tvingas revidera ned sina vinstprognoser för helåret som en konsekvens av Mylans besked.

I London handlades FTSE 0,4 procent högre medan Paris CAC index var 1,5 procent upp. France Telekom hjälpte till att lyfta den franska marknaden, Morgan Stanley har höjt riktkursen för bolaget. Orange hängde på med en uppgång på 2 procent.

Frankrikes banksektor steg kraftigt på tisdagen.Credit Agricole steg 3,5 procent och BNP Paribas steg 2,4 procent medan Societe Generale steg 1,6 procent. Frankrikes regering planerar att hjälpa krisdrabbde Alstom på fötterna.

Alla tre bankerna har utestående lån och fodringar på Alstom.

Alstom var handelsstoppad.

Enligt EU-kommissionen kan planen, som ska förhindra att Alstom försätts i konkurs, strida mot lagstiftningen på konkurrensområdet.
"Vi måste syna denna transaktion mycket noggrant", sa en talesman för Mario Monti enligt Bloomberg News.

TDC steg 5,1 procent efter en stark rapport. Bolaget redovisade ett rörelseresultat som var bättre än väntat. Samtidigt höjdes resultatprognosen för helåret

KFX index var 0,8 procent upp klockan 17.10.

HEX var samtidigt upp 0,3 procent. Mediaföretaget Sanoma var upp mest och steg 7,7 procent. Oslobörsens OBX ökade 0,7 procent. IT-bolag som Tandberg och Visma hörde till vinnarna. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?