Annons

ABB föll efter vinsthemtagningar

Efter en inledande uppgång vände Stockholmsbörsen ned under eftermiddagen, tyngd av en svag öppning i USA. Saxindex stängde 0,1 procent lägre och handeln var fortsatt sommartunn, totalt bytte aktier värda 7,2 miljarder kronor ägare. Till förlorarna hörde ABB, som tyngdes av vinsthemtagningar, och Astra Zeneca. Tele 2 gick däremot starkt inför tisdagens rapport.


"Fortsatt avslaget. Det var tunt på nyhetsfronten och det fanns inte mycket att handla på. Semestrarna är inte över ännu så jag tror det blir lugnt även resten av veckan. För teknologibolagen riktades intresset mot amerikanska Ciscos rapport vilken kommer under tisdagen", kommenterade en mäklarchef.

I Ericsson var det små rörelser. Telekomjätten pendlade runt oförändrat och stängde 0,9 procent högre vid 11,70 kronor. Nokia noterades däremot 1,6 procent lägre vid 120 kronor.

ABB tyngdes av vinsthemtagningar efter förra veckans rally. En höjning av riktkursen av tyska Commerzbank till 45,20 kronor från tidigare 39 kronor hjälpte föga. Verkstadsjätten stängde 5,8 procent lägre vid 37,50. Handeln var kraftig och ABB var Stockholmsbörsens näst mest omsatta aktie efter Ericsson.

I likhet med ABB vände sparkoncernen Skandia ned efter att ha gått starkt under fredagen. Fredagens uppgång kom efter att en amerikansk domstol avvisat en grupptalan mot American Skandia. Investmentbanken Godman Sachs anser i en analys att domstolsbeskedet var helt väntat. Skandia backade 1,1 procent till 27 kronor.

Astra Zeneca fortsatte den svaga utvecklingen och noterades 2,8 procent lägre vid 318 kronor. Bolagets japanska partner Shionogi vinstvarnade under måndagen. Shionogi ska sköta lanseringen av Astra Zenecas kolesterolsänkare Crestor på den japanska marknaden och planen har varit att Crestor skulle lanseras i Japan i slutet av 2003. Nu har datumet skjutits på framtiden, först våren 2004 lär preparatet nå de japanska diskarna.

Därtill meddelade Nyhetsbyrån Direkt att besked om huruvida Astra Zeneca får böta för vilseledande patentinformation kring Losec kommer i början av 2004. Uppgifterna kommer från "källor i EU-kommissionen" enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Teleoperatörerna blev starkaste bransch med ett sektorlyft på 1,9 procent. Tele2 klättrade kraftigt inför tisdagens rapport, plus 3,6 procent till 301,50 kronor.

Även Telia Sonera gick mot strömmen och noterades stigande, plus 1,5 procent till 33,30 kronor.

I topp på vinnarlistan återfanns Mandator, som tidigare lystrade till namnet Cell. Den problemtyngda it-konsulten handlades under måndagen utan rätt att delta i bolagets senaste nyemission. Mandator stängde vid 3 kronor, ett lyft på 22 procent.

Affärssystembolaget IFS steg kraftigt inför bolagets rapport vilken presenteras under tisdagen, plus 8 procent till 5,90 kronor. Under de senaste tre börsdagarna har aktien klättrat drygt 30 procent.

Branschkollegan Intentia gjorde sällskap med ett lyft på 3,2 procent till 8,05 kronor.

Även datakonsulten WM-data steg inför rapporten som kommer på fredag. Sista betalkurs blev 12,20 kronor, motsvarande ett lyft på 3,4 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?