Annons

Svenska räntor på fall

Nyhetsflödet var tunt under onsdagen och svenska räntor följde de utländska nedåt.


Vid stängning klockan 16.15 hade den tioåriga statsobligationsräntan sjunkit 2 punkter till 4,70 procent. Räntegapet mot Tyskland var oförändrat 52 punkter.

I övriga Europa gick två- och femårsräntorna ner på de flesta håll. De tioåriga räntorna pekade dock i många länder svagt uppåt.

Preliminära belgiska BNP-siffror visade att landets bruttonationalprodukt sjönk 0,1 procent under det andra kvartalet. Jämfört med samma kvartal i fjol steg BNP med 0,8 procent.

Frankrikes premiärminister Jean-Pierre Raffarin sade efter ett möte med EU-kommissionens ordförande Romano Prodi på onsdagen att landet har börjat minska sitt strukturella underskott. Men han sade också att en uppgång i skatteintäkterna är nödvändig för att minska underskottet. Först år 2006 väntas det falla under 3 procent.

USA-räntorna steg under onsdagseftermiddagen, efter att ha sjunkit efter den svenska stängningen på tisdagen. Vid den svenska stängningen handlades den amerikanska tioårsräntan på 4,50 procent, fortfarande 6 punkter lägre än på tisdagen samma tid.

Spekulationer om att veckans statistik och rapporter ska ge stöd åt förväntningarna om att ekonomin går bättre och inflationen ökar, ger ännu näring åt ränteuppgången.

"Vi tror att det bara är en tidsfråga innan den amerikanska tioårsräntan når 4,60 procent", säger en bedömare till Bloomberg News.

På valutamarknaden försvagades dollarn mot euron till 1,09.

Jean-Pierre Raffarin sade i sitt tal på onsdagen att eurons nivå är viktig för den europeiska tillväxten, och att euronivån nu är "bättre än under början av sommaren".

Kronan stärktes mot både dollarn och euron till 8,47 respektive 9,25. TCW-index sjönk till 129,59. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?