Annons

Kronan åkte på stryk

Uppgången för USA-räntorna mattades av på tisdagen efter siffror över konsumenternas förtroende. Innan dess fick räntorna visst stöd av orderingången av varaktiga varor som betraktades som ett styrketecken av analytiker.


Conference Boards siffra över hushållens konfidensindikator steg visserligen till 81,3 i augusti vilket var mer än väntat. Däremot sjönk uppfattningen om den nuvarande situationen och indexet över uppfattningen om svårigheten att hitta ett jobb (jobs hard to get) steg till den högsta nivån sedan januari 1994.

Analytiker tolkar siffrorna som att arbetsmarknaden fortfarande är svag, trots att annan ekonomisk data den senaste tiden har visat en förbättring.

De amerikanska ränterörelserna vände ned efter siffrorna över hushållens förtroende, men jämfört med den svenska stängningen på måndagen är det dock en rejäl uppgång. Den tioåriga obligationsräntan steg 9 punkter till 4,56 procent efter att som högst ha noterats över 4,60 procent.

I Europa tickade räntorna uppåt under tisdagen, främst med bränsle från utvecklingen i USA på måndagen. Den tyska tioåriga obligationsräntan steg 4 punkter till 4,20 procent medan dess svenska motsvarighet steg 2 punkter till 4,72 procent. Gapet dem emellan minskade 2 punkter till 52 punkter. För svenska räntor var uppgången störst i den korta änden av obligationsräntorna.

Både från Tyskland och Sverige kom siffror som indikerar en uppgång i ekonomin. I Tyskland steg stämningen inom näringslivet mer än väntat i augusti enligt det så kallade IFO-indexet och i Sverige ökade detaljhandeln mer än väntat i juli.

På valutamarknaden handlades euron under 1,08-nivån mot dollarn för första gången sedan i mitten av april, men vid den svenska stängningen hade den tagit sig tillbaka till 1,084. Trenden är helt klart till dollarns fördel och även den svenska kronan har tappat mark mot den amerikanska valutan.

Förhoppningarna om en ljusning i USA har lockat till sig dollarköpare den senaste tiden och dollarn har gått från att handlas till 1,191 som svagast i slutet av maj till tisdagens 1,079 som starkast. Yenen har inte rört sig i riktigt samma banor mot dollarn utan här har en yenförstärkning noterats sedan i början av augusti.

Kronan åkte på stryk mot både dollarn, där den tappade drygt 7 öre till knappt 8,57, och mot euron, där den försvagades nästan 3 öre till 9,28. Uttryckt i TCW-termer var det en försvagning till 130,41 från måndagens 129,78.

Enligt valutahandlare är intressent svalt för den svenska valutan vilket gör att relativt små belopp kan flytta kronan ganska mycket. Det råder en avvaktan inför folkomröstningen om EMU och enligt handlare kan kronan komma att försvagas ytterligare, speciellt om nej-sidan behåller greppet om opinionen.

Danske Banks EMU-undersökning bekräftade den tesen, nej-sidan ökade sitt övertag med 1 procentenhet till 53 procent medan stödet för ja-sidan var oförändrat 43 procent. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från BioinventAnnons

BioInvent flyttar fram cancerforskningens gränser

Svenska BioInvent är en av föregångarna i Sverige inom utvecklingen av immunonkologiska läkemedel. Life science-företagets huvudfokus är att identifiera relevanta målstrukturer och antikroppar som binder till dem för att utveckla innovativa immunonkologiska läkemedel. 

–  Immunonkologiska terapier revolutionerar behandlingen av olika cancersjukdomar. Det är ett verkligt spännande arbete, säger Maria Stenbäck, ansvarig för BioInvents viktiga patentarbete.

Med immunonkologiska läkemedel aktiveras viktiga celler i immunförsvaret, i synnerhet T-celler, som då kan identifiera och angripa tumören. 

– Med de metoder vi använder och kontinuerligt utvecklar kan vi identifiera antikroppar som binder till olika målstrukturer och som har potential att användas för cancerterapier, berättar Maria.

Till sin hjälp har BioInvent egenutvecklade teknologiplattformar, dels screeningverktyget F.I.R.S.T™ och dels antikroppsbiblioteket n-CoDeR®. Med hjälp av F.I.R.S.T™ kan forskarna samtidigt leta efter både antikroppar och receptorer, och genom att använda patientmaterial kan de identifiera de kliniskt mest relevanta antikropparna. 

En viktig satsning för BioInvent är att driva den kliniska utvecklingen av företagets ledande antikropp BI-1206 för behandling av non-Hodgkins lymfom, samt – i kombination med pembrolizumab – för behandling av framskridna solida tumörsjukdomar.

– Vi utvecklar också first-in-class-antikroppar riktade mot tumörassocierade myeloida celler, både i samarbete med Pfizer och i egen regi. Dessa projekt är i nuläget i preklinisk fas. Därutöver har vi ytterligare substanser som snart ska föras in i kliniska program, betonar Monika Semmrich, forskare och projektledare hos BioInvent. 

Ett intressant exempel på dessa substanser är BT-001, ett nästa generations onkolytiskt virus som utvecklas i ett samarbete med franska Transgene. BT-001 har konstruerats för att kombinera avdödande av cancerceller och produktion av en Treg-depleterande anti-CTLA4-antikropp direkt in i tumören, vilket också leder till ett immunsvar mot tumörceller. 

– BioInvents forskning är oerhört spännande, inte minst för att allt från antikroppsutveckling till klinisk utveckling och produktion av antikroppar sker under samma tak. Det medför ett kontinuerligt samarbete och kunskapsutbyte, vilket både är en stor styrka och något våra medarbetare och samarbetspartners verkligen uppskattar, avslutar Monika. 

Fakta om BioInvent

BioInvents primära mål är att utveckla nästa generations immunonkologiska läkemedel där fokus är att förbättra terapeutiska resultat inom områden med stort icketillgodosett behov. BioInvents strategi är att utnyttja sin expertis inom immunologi, cancerbiologi och antikroppsbiologi för att utveckla cancerimmunterapier för att förbättra livskvalitén för cancerpatienter. Detta möjliggörs genom samarbeten med läkemedelsföretag, akademiska forskargrupper, nätverk av kliniskt verksamma specialistläkare och forskningsstiftelser.

www.bioinvent.se

Mer från Bioinvent

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bioinvent och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?