Annons

Nedåt på Europas börser

De ledande Europabörserna sjönk tillbaka på måndagen på oro över att aktiekurserna stigit mer än utsikterna för den ekonomiska tillväxten motiverar.


"Vi skiftar pengar från bolag som har gått bra. Förutsättningarna har inte förbättrats och verkligt goda nyheter finns redan i priset för många aktier", säger Jacques Bernard, förvaltare vid Ferrier Lullin & Cie, till Bloomberg News.

Omkring klockan 17.45 hade Bloomberg European 500 sjunkit 0,7 procent och Dow Jones Euro Stoxx 50 var ned 1,2 procent.

Bland sektorerna på Bloomberg European 500 var det telekomutrustning, it-tjänster samt hård- och mjukvara som tappade mest. Även skog och försäkring utvecklades svagt.

I Frankfurt backade resekoncernen TUI 3,0 procent. Siemens, som förra veckan klättrade närmare 8 procent, tyngde med en nedgång på 2,2 procent.

Deutsche Post hade det tungt sedan Hypovereinsbank sänkt sin rekommendation till underperform från outperform. Aktien handlades 2,4 procent lägre. Bland sänkena fanns även försäkringsbolagen Allianz och Münich Re. Sammantaget noterades DAX 30-index 1,6 procent lägre.

Parisbörsens CAC 40, som på fredagen nådde sin högsta nivå i år, sjönk 1,1 procent. Halvledartillverkaren ST Microelectronics var ned 3,4 procent. Enligt Le Figaro stänger bolaget sin fabrik i Rennes i västra Frankrike som ett led i planerna att överföra den europeiska och amerikanska produktionen till Singapore.

Mest press satte dock oljebolaget Total, ned 1,1 procent, och försäkringskoncernen Axa, som backade 2,3 procent.

Vivendi Universal var ett av bolagen på CAC som höll emot bäst med en nedgång på 0,1 procent. Bolaget försöker sälja sina amerikanska underhållningstillgångar i syfte att minska skuldbördan och under tisdagen väntas Vivendi meddela en bantad lista med budgivare.

Londonbörsen höll stängt för helgdag.

Även de nordiska börserna backade. I Helsingfors sjönk HEX Generalindex 1,3 procent. Nokia och Stora Enso var förlorare, ned 1,9 respektive 2,2 procent.

Köpenhamnsbörsens KFX sjönk 0,5 procent och OBX noterades 1,0 procent lägre i Oslo.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?