Annons

Nedåt i försiktig handel

I linje med den svaga utvecklingen på USA-börserna under fredagen tog Stockholmsbörsen ett kliv tillbaka under måndagens handel och Saxindex tappade 1,1 procent. Telekomjättarna och verkstadsbolagen var förlorare medan bemanningsföretagen gick mot strömmen och steg. Omsättningen var betydligt lägre än under förra veckan, totalt bytte aktier till ett värde av 5,9 miljarder kronor ägare.


"Den lugnaste dagen på flera veckor. Storbritannien höll helgstängt vilket säkert bidrog till stiltjen. Det har gått upp så pass kraftigt nu att det bara är ett sundhetstecken att det mattas lite. Något ordentligt säljtryck var det dock inte tal om, omsättningen var en tredjedel av vad vi hade förra veckan", kommenterade en mäklarchef.

Motorola kom med en uppgradering av prognosen för antalet sålda mobiltelefoner under 2004 men den fick litet genomslag för telekomjättarna. Ericsson föll tillbaka 2,3 procent till 12,70 kronor medan Nokia backade 1,1 procent till 130,50 kronor.

Även för teleoperatörerna var utvecklingen vikande för de stora aktörerna. Telia Sonera backade 1,2 procent till 33,40 kronor. Tele 2 tappade 1,6 procent. I den mindre operatören Utfors var det emellertid rally. Aktien rusade 40 procent till 1,43 kronor trots att inga nyheter framkommit om bolaget. Utfors börsvärde har nästan fördubblats sedan i torsdags.

Verkstadssektorn hade det tufft. Flera av den senaste tidens vinnare noterades fallande efter vinsthemtagningar. Bland dessa Atlas Copco som backade 3,2 procent till 234,50 kronor. Volvo tappade 2,2 procent och Sandvik noterades 1,3 procent lägre vid 229,50 kronor.

Även ABB hörde till förlorarna och backade 3 procent till 45,60 kronor.

Bankerna, som hade det motigt under förra veckan trots flera starka rapporter, stod emot hyfsat. Nordea stängde oförändrad vid 44,10 kronor. Svenska Handelsbanken backade 1,8 procent till 136,50 kronor medan SEB, som var den bank som utvecklades svagast förra veckan, backade 0,6 procent till 83,50 kronor.

Bemanningsbolagen Poolia och Proffice fortsatte dock att klättra. Plus 8 respektive 5,6 procent. Detta efter att det blivit känt att bolagen omfattas av ett nytt ramavtal avseende bemanningstjänster. Även under förra veckan rusade aktierna trots att nyheten då inte var känd.

Verkstadsföretaget Cardo stärktes 1,7 procent till 177 kronor. Veckans Affärer rekommenderar köp.

Investmentbolaget Industrivärden föll betydligt mer än börsen, 3,1 procent, efter att nämnda tidning rekommenderat sälj för aktien.

Verkstadsbolaget Nibe avancerade 0,6 procent till 90,50 kronor. I måndagens nummer av Dagens Industri fick aktien rekommendationen köp.

Elmätarföretaget Senea, som rusade under försommaren, blev rapportförlorare. Kvartalsresultatet blev minus 7,6 Mkr jämfört med minus 21,4 Mkr för motsvarande period 2002. Prognosen om ett positivt resultat för helåret 2003 upprepades men aktien föll 5,4 procent till 7 kronor. Bolagets aktieägare kan trösta sig med att aktien lyft 109 procent sedan årsskiftet.

It-företaget Nocom, som rapporterade under förra veckan, lyfte 32 procent till 5,10 kronor under måndagen utan att några nyheter presenterats om bolaget.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?