Annons

Bankerna föll på slagig börs

Den amerikanska mikrochipstillverkaren Intel stärkte Stockholmsbörsen efter en prognoshöjning men Saxindex föll tillbaka i sluthandeln och stängde 0,2 procent lägre. Bankerna backade trots ännu en stark rapport, fredagens kom från Föreningssparbanken. Bland storbolagen gick det bäst för ABB. Totalt omsattes 16,4 miljarder kronor.


Efter en vikande inledning blev det rena börseufornin för teknikbolagen när amerikanska Intel höjde försäljningsprognosen för det tredje kvartalet vid 15-tiden. Ericsson tog ett rejält kliv uppåt men föll tillbaka i sluthandeln för att stänga oförändrad vid 13 kronor.

Nokia klättrade 1,5 procent till 132 kronor.

Bland bankerna var det Föreningssparbankens tur att lufta siffrorna och det var en stark rapport som presenterades. Resultatet före skatt på 4.529 Mkr slog med råge snittförväntningen på 4.248 Mkr.

Investmentbanken Dresdner Kleinwort Wasserstein upprepade rekommendationen köp och sätter riktkursen till 125 kronor. Trots det hade aktien tappat 1,8 procent till 112 kronor vid Stockholmsbörsen stängning.

"Trots att samtliga banker rapporterat mycket bra vill det sig inte för sektorn. Bankerna utgör sammantaget över 20 procent av börsindex och många valde att sälja av lite då de var osäkra om OMX skulle ta sig över 600-nivån", sa en mäklarchef och fortsatte:

"Givet bankernas tunga andel index blir det mycket säljmaterial som ska ut och det finns inte lika mycket köpare som i exempelvis Ericsson."

Svenska Handelsbanken föll tillbaka 0,4 procent till 139 kronor. Även under fredagen var det SEB som drog det kortaste strået inom sektorn. Aktien backade 3,5 procent till 84 kronor.

ABB fortsatte klättringen och utvecklades starkast av storbolagen. Plus 4,9 procent till 47 kronor. Enligt en artikel i fredagens Financial Times kan bolaget komma att få in order till ett värde av 15 miljarder kronor efter det amerikanska strömavbrottet.

Flera it- och teknikrelaterade bolag blev storvinnare. Protect data har vänt förlust till vinst då kvartalsresultatet efter finansnetto blev 3,3 Mkr jämfört med minus 12,7 Mkr under motsvarande period 2002. Aktien steg 16 procent till 21,50 kronor.

Även Digital Vision kunde rapportera ett positivt resultat. Under det först halvåret blev resultatet före skatt 0,4 Mkr jämfört med minus 13,7 under 2002.

På vinnarlistan återfanns även It-bolaget IAR som steg 15 procent efter att bolaget presenterat en order. Köpare är NEC Electronics Europa och ordervärdet "understiger inte 15 Mkr" enligt ett pressmeddelande.

IAR storägare Turnit tog ett kliv uppåt. Plus 2,5 procent till 2,09 kronor.

Bioteknikbolaget Diamyd Medical rusade 15 procent. Detta efter beskedet att ett annat forskningsbolag vid namn Neurologix ska påbörja en fas I studie där GAD, en substans som Diamyd har patent på, ska prövas mot Parkinsons sjukdom.

"Diamyd har visserligen patent på all typ av användning av GAD men det finns inget känt avtal mellan Diamyd och Neurologix och nyheten motiverar absolut inte en kursuppgång av den här storleken. Det här känns snarare som ännu ett kursvårdande pressutskick", kommenterade en bioteknikanalytiker.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?