Annons

Börseuforin fortsatte

Böreuforin fortsatte och Stockholmsbörsen tog sig 1 procent högre under torsdagen vilket innebär att Saxindex lyft 20,7 procent sedan nyåret. Bland storbolagen vände Ericsson upp medan Nordea tyngdes av vinsthemtagningar. Omsättningen var fortsatt hög då aktier för totalt 13,3 miljarder kronor bytte ägare.


"Börsen börjar leva sitt eget liv. Negativa nyheter biter inte och det finns mycket stora flöden in på marknaden. Det har varit lite varannandags handel ett par dagar. Aktien rusar, stannar upp någon dag för vinsthemtagningar och sedan sätter det fart igen. Titta på Ericsson exempelvis", sa en mäklarchef.

Bland storbolagen är det Ericsson som kan ståta med den största uppgången sedan årsskiftet då aktien lyft hela 115 procent, torsdagens stigning med 4 procent till 13 kronor inräknat.

Även Nokia fortsatte den positiva utvecklingen och noterades 1,2 procent högre vid 130 kronor vilket innebär ett lyft på 15 procent på två veckor. Sedan årsskiftet har dock Nokia backat 6 procent.

Skogsbolaget Holmen fortsatte uppåt efter att ha presenterat ännu en stark kvartalsrapport under onsdagen. Plus 1,6 procent till 253,50 kronor. Investmentbanken Credit Suisse First Boston har höjt riktkursen till 282 kronor från tidigare 242 kronor. Rekommendationen neutral upprepas dock.

Astra Zeneca backade 1,5 procent till 330 kronor. Läkemedelssektorn utvecklades svagt under USA-handeln där nedgången anfördes av Pfizer som tyngdes av ett FDA-godkännande för ett potenspreparat som kommer konkurrera med bolagets kassako Viagra.

Även bankkoncernen Nordea gick mot strömmen och backade 1,5 procent till 44,80 kronor. Aktien tyngdes av vinsthemtagningar efter onsdagens rapportrally.

ABB satte först fart men föll tillbaka under eftermiddagen för att stänga oförändrad vid 44,80 kronor. Investmentbanken Goldman Sachs tycker att det får räcka nu för ABB. Efter de senaste vekornas rally sänks rekommendationen till "i linje med marknaden".

Byggbolaget NCC var oförändrad vid 48 kronor trots att bolagets rapporterade resultat efter finansnetto blev 205 Mkr medan analytikerna hade räknat med 291 Mkr.

Fastighetsbolaget Drott klarade sig från kursfall trots att bolaget rapporterat en kvartalsförlust före skatt på 487 Mkr. Resultatet belastas av fallande fastighetspriser vilket tvingade bolaget att göra en nedskrivning på drygt 700 Mkr. Aktien steg 0,5 procent till 111 kronor.

Flera mindre bolag noterade stora kursrörelser. IT-konsulten Semcon rasade 21 procent efter att ha presenterat en svag rapport.

Prismärkningsbolaget Pricer rasade 19 procent efter att ha rapporterat en ny stor förlust då kvartalsresultatet landade på minus 30,5 Mkr före skatt.

Medicinteknik företaget Vitrolife, som tillverkar näringslösningar för bland annat provrörsbefruktningar, sköt fart. Plus 15 procent till 12,30 kronor.

Det överlägset mest spektakulära kursutvecklingen var dock O-liste noterade CTT systems som rusade 69 procent till 31 kronor. Bolaget tillverkar fuktregleringssystem till flygindustrin och orsaken till torsdagens rally var att bolaget, tillsammans med tyska AOA Gauting, fått det prestigefyllda uppdraget att utveckla ett uppfuktningssystem till Airbus nya Jumbojet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?