Annons

Nordea och Holmen rapportvinnare

Trots vinsthemtagningar lyckades Stockholmsbörsen så när hålla sig över vattenytan då Saxindex stängde 0,1 procent lägre. Nordea och skogsbolaget Holmen blev vinnare efter att ha presenterat starka rapporter. Ericsson och ABB tyngdes däremot av vinsthemtagningar. Totalt omsattes 16,3 miljarder kronor.


"Omsättningen har formligen exploderat. Många passade på att ta hem vinster efter de senaste dagarnas rally men det strömmande till nya köpare hela tiden", sa en mäklarchef,

Onsdagens utropstecken var bankkoncernen Nordea som rusade 9 procent till 45,50 kronor efter att bolaget presenterat en stark rapport. Rörelseresultatet för det andra kvartalet landande på 8,9 miljarder kronor medan analytikernas snittprognos låg på 7,8 miljarder kronor.

"Nordea har varit den bank det funnits mest frågetecken kring men den här rapporten var extremt bra rakt över linjen och jag tycker att den kraftiga kursuppgången var motiverad", sa mäklarchefen.

Övriga banker noterade mer blygsamma lyft. SEB steg 1,8 procent till 86,50 medan Svenska Handelsbanken, som rapporterade starkt på tisdagen, fortsatte uppåt. Plus 2,6 procent till 138,50 kronor.

En stark rapport levererades även av skogsbolaget Holmen som steg 3,1 procent till 249,50 kronor efter att ha meddelat en vinst före skatt som var drygt 18 procent över snittprognosen.

"En mycket stark rapport rakt över linjen. Bolaget har dessutom en extremt stark balansräkning och har möjlighet att göra en engångsutdelning", sa mäklarchefen.

Stora Enso fick nöja sig med en uppgång på 0,5 procent till 109,50 kronor.

Byggbolaget Skanska fortsatte stiga efter tisdagens starka byggstatistik. Plus 2,8 procent till 56 kronor.

De senaste dagarnas vinnare Ericsson och ABB lyckades dock inte fortsätta klättringen utan noterades fallande efter vinsthemtagningar. Ericsson backade 2,3 procent till 12,50 kronor medan ABB noterades 4,5 procent lägre vid 44,80 kronor.

Amerikanska Fisher höjde som väntat budet på Perbio Science. Det nya budet ligger på 155 kronor jämfört med det tidigare på 142,50 kronor. När det första budet presenterades ansågs det för snålt och marknaden svarade med att handla upp Perbio över budnivån men så skedde inte denna gång. Aktien stängde vid 154,50 kronor, motsvarande en uppgång på 3,7 procent.

Karo Bio backade ytterligare 6,9 procent till 47 kronor. Aktien har tappat 22 procent sedan tisdagens besked att Merck avslutar samarbetet med den av Karo Bios substanser som kommit längst i prövningarna. Bolagens samarbete kring ytterligare en substans fortgår som tidigare. Karo Bio kom även med positiva forskningsnyheter. En fetmasubstans som utvecklas i samarbete med Bristol Myers Squibb har gett positiva effekter i en studie på djur som presenterades i en ansedd vetenskaplig tidskrift.

Även biotekniksektorn i övrigt hade det motigt. Maxim backade 2,3 procent till 47,30 kronor. Medivir noterades 3,6 procent lägre vid 93,50 kronor och Oxigene tappade 1,2 procent till 84 kronor.

Investmentbolaget Bure steg 5,3 procent till 1,19 kronor. Bolaget är storägare i hälsovårdsföretaget Mölnlycke Health Care som just plockat hem en stororder i USA.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Telia CompanyAnnons

Bli en bättre chef på distans – 8 tips

”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.
”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.

Var fjärde svensk jobbar mer effektivt på distans. Men cheferna tenderar att underskatta hur dåligt många medarbetare mår av isoleringen, visar en ny kompletterande undersökning till Telias digitala index.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning 

25 procent av de anställda har jobbat mer effektivt på distans under pandemin, och framför allt större företag – med mer än 50 anställda – har sett en ökad produktivitet.

Det visar en uppföljning till den årliga rapporten ”Telias digitala index” där deltagarna svarat på frågor om hur de upplevt distansjobbet under våren.

”Vanligt känna mindre arbetsglädje”

– Missnöjet handlar om minskat engagemang, mindre arbetsglädje och att man saknar det sociala, säger Mille Backman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia, och fortsätter:

– Här är också skillnaden mellan chefer och anställda störst. Många arbetsledare tycks underskatta vad det sociala betyder för deras medarbetare. Den centrala frågan framåt är: Hur får vi in samarbetet och det sociala kittet i den digitala miljön?

Fortsatt distansjobb efter pandemin

Rapporten visar att svenska företag har en positiv inställning till distansjobb efter pandemin. Så många som 79 procent av beslutsfattarna på företag med mer än 50 anställda svarar att medarbetarna kommer att fortsätta att jobba på distans, helt eller delvis.

En ny undersökning från Gartner gav liknande resultat: 74 procent av finanscheferna planerar att göra distansarbete till en permanent lösning långt efter pandemin.

– Att leda på distans kommer att bli en allt viktigare kompetens, konstaterar Mille Beckman.

Hur blir man en bättre chef på distans? Här är 8 tips från Mille Beckman.

1 Bjud in till möten som inte handlar om jobb

Inför rutiner som uppmuntrar till gemenskap online – som ett återkommande morgonmöte på 15 minuter där det är frivilligt att delta och där temat inte är jobb. Du kan kliva in och säga hej, ungefär som du hejar och byter några ord vid kaffeautomaten på kontoret. Linkedin är ett bra socialt verktyg, föreslå en digital lunch eller fika med medarbetare eller andra i ditt kontaktnät, skicka sedan en möteslänk. 

2 Ge individuellt anpassad feedback 

Ta reda på hur de helst kommunicerar. Vissa vill ringa och prata, andra chatta. Vissa behöver mycket kontakt för att klara distansjobbet optimalt, andra föredrar mindre utbyte med chefen.

3 Dela mera av arbetsdagen

Många företag har tekniken på plats, men saknar arbetssätt som skapar energi och delaktighet. Lansera forum och rutiner där det blir naturligt att dela mer av jobbet: Att be om tips, få feedback, utvärdera. Ställ frågan: Vad gillar ni med kontoret? Hur kan ni få in det i den digitala miljön?

4 Tydliga riktlinjer om takt och ton 

Det skrivna ordet kan lätt skapa missförstånd, du kanske skriver något i en chatt som misstolkas av den berörda som sitter vid sitt köksbord. Informera om vilken ton ni ska ha och utvärdera löpande hur ni kommunicerar.

5 Undvik en-tar-över-skärmen-möten

Många digitala möten går till så att alla checkar in, en tar över skärmen och sedan ”försvinner” de andra. Hur skapa mer meningsfulla möten? Ett trick är att noga formulera syftet med mötet, vilka ska vara med och varför, hur långt ska mötet vara? Gör en agenda och en kort beskrivning av mötet i kallelsen, så att de inbjudna känner både engagemang och ansvar.

6 Se upp för digitala klyftor

Gör regelbundna digitala hälsocheckar – hur jobbar medarbetarna digitalt, vad behöver var och en lära sig? Växer kunskapsklyftan mellan medarbetarna är det svårt att flytta företaget framåt.

7 Pauser skapar kreativitet

Ett vanligt misstag vid distansjobb är att vi ”jobbar på” utan pauser. Som ledare är det viktigt att uppmuntra till ett hållbart digitalt arbetsliv. Tipsa medarbetarna om att lägga in promenader, lunchraster och annat som ger energi.

8 Bygg kulturen digitalt

Skapa er företagskultur digitalt, och inte enbart på den fysiska arbetsplatsen. Hur vill ni att medarbetarna ska uppleva er digitala miljö? Hur delar ni information, hur ger ni feedback och så vidare.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning  

 

 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?