Annons

Svenska räntor fortsätter upp

Måndagen var en lugn dag på Europas räntemarknader. Ingen viktig ekonomisk statistik fanns på agendan och inga större nyheter rapporterades.


Vid stängning klockan 16.15 hade den tioåriga statsobligationsräntan stigit 5 punkter till 4,77 procent.

Förmiddagens uppgångar i svenska räntor mattades av något då den amerikanska handeln kom igång. USA-räntorna sjönk i inledningen, enligt handlare på grund av de relativt höga räntenivåerna som lockar investerare till obligationsmarknaden. Den amerikanska tioåriga räntan gick ned 6 punkter från fredagens svenska stängning till 4,46 procent.

I övriga Europa var utvecklingen blandad. Den tyska tioårsräntan var oförändrad på 4,16 procent och räntegapet mot den svenska motsvarigheten ökade därmed till 61 punkter.

Enligt analytiker kan det till synes allt mer hopplösa läget för ja-sidan inför euroomröstningen ligga bakom det ökade räntegapet mot Tyskland. En Gallupmätning visade på måndagen att 33 procent av svenskarna skulle rösta ja till euron om det vore folkomröstning i dag. Av de drygt 1.000 tillfrågade personerna skulle 45 procent rösta nej medan 22 procent är osäkra.

"Visst finns det en osäkerhet, men vi räknar med ett nej i vårt huvudscenario", säger en analytiker.

På valutamarknaden nådde euron sin lägsta nivå mot dollarn på två veckor. Bakom dollarns förstärkning låg, enligt analytiker, förväntningar om fler signaler från USA som ska tyda på att den efterlängtade ekonomiska återhämtningen är på väg.

"Starka USA-data bör fortsätta att ge stöd åt dollarn. Dagens genombrott av 1:1200-nivån (mot euron), borde utlösa en rörelse ned mot 1:1080", säger en valutastrateg till AFX.

Det index över stämningen bland de amerikanska konsumenterna, som University of Michigan rapporterar på tisdagen, väntas enligt Bloomberg News prognosenkät ha stigit från 90,9 i juli till 91,5 i augusti. Philadelphia Fed:s index över den ekonomiska aktiviteten i näringslivet, som publiceras på torsdag, väntas stiga från 8,3 till 10,0.

Kronan försvagades mot både dollarn och euron till 8,28 respektive 9,26. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?