Annons

Exportbolag lyfte börser i Asien

Asienbörserna steg på måndagen under ledning av exportbolagen på hopp om att efterfrågan ska förbättras i USA. Skälet till optimismen var amerikansk statistik som visade ökad industriproduktion under juli månad.


"Hela frågan om aktier hänger på om man kan bygga en teori om amerikansk återhämtning", säger Hans Goetti, förvaltare vid Citigroup i Singapore, till Bloomberg News.

Tokyobörsens Nikkei 225-index steg 1,7 procent till 10.033, vilket innebär att indexet för första gången på ett år stängde över 10.000-nivån. Det bredare Topix steg 1,2 procent.

Tokyo Electron, som gör utrustning för halvledartillverkning, steg 3,8 procent. Andra exportaktier som visade rejäla uppgångar var Toshiba, som steg 5,4 procent, och Mazda Motor som stärktes 4,0 procent.

I Hongkong hade Hang Seng-index omkring klockan 8.25 stigit 0,1 procent. Bland vinnarna fanns Hutchison Whampoa och Cathay Pacific, upp 1,9 respektive 1,2 medan HSBC tappade 1,0 procent.

I Singapore var Straits Times upp 1,3 procent och nådde därmed sin högsta nivå sedan juli 2002. Chartered Semiconductor steg 1,9 procent och ljudkortstillverkaren Creative klättrade hela 6,9 procent.

Även Taiwans Weighted Index nådde sin högsta nivå sedan förra sommaren och steg 0,5 procent. Taiwan Semiconductor, som har tre fjärdedelar av sin försäljning i USA, steg 0,8 procent.

Börsen i Sydkorea steg också och Kospi 100 stärktes 0,4 procent. Exporttunga Hyundai Motor och LG Electronics steg. (Direkt)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?