Annons

ABB farthållare på börsen

ABB agerade draglok på Stockholmsbörsen efter tidningsuppgifter om att en försäljning av olje- och gasdivisionen är nära förestående. Bra gick det även för Ericsson och Electrolux medan mindre riskfyllda innehav som skogsbolagen och Swedish Match hade det tuffare. Saxindex stärktes 1,6 procent. Totalt omsattes 10,3 miljarder kronor.


"Det började med en försiktig uppgång under ganska lugn handel. Först under den sena eftermiddagen satte det av uppåt ordentligt efter en stark inledning i USA för teknikaktierna som steg efter positiv halvledarstatistik", sa en mäklarchef.

Ericsson visade fortsatt styrka och stängde vid 12,20 kronor, plus 4,3 procent. Under måndagen kom försäljningsstatistik för mobiltelefoner som visade att Sony Ericsson tagit marknadsandelar under det andra kvartalet.

Nokia stärktes 1,7 procent till 122 kronor.

ABB stärktes av en artikel i Wall Street Journal enligt vilken en försäljning av Olja, Gas och Petroleum-enheten är mycket nära förestående. Enligt artikeln är det ett finansiellt konsortium med JP Morgan i spetsen som är köpare och prislappen uppgavs ligga mellan 8 och 9 miljarder kronor. ABB rusade 11 procent till 43,10 kronor vilket innebär att aktien fördubblats sedan i början av april.

Vid sidan av ABB gick flera andra verkstadsbolag mycket starkt. Dollarpriset ökade kraftigt vilket gynnar bolagen som har en stor andel av försäljningen i dollar. Atlas Copco hörde till vinnarna med ett lyft på 3 procent till 256 kronor. Sandvik steg 3,6 procent till 228 kronor. Fordonstillverkaren Volvo, som gått mycket starkt på börsen den senaste tiden, steg 1,4 procent till 211 kronor.

Bland storbolagen gick det även bra för Electrolux som steg 4,1 procent till 178,50 kronor. Leveransvolymerna av vitvaror i USA steg 7 procent under juli månad medan analytikerna hade räknat med oförändrade volymer.

Bankerna vände upp efter att ha gått svagt de senaste dagarna. Nordea, som rapporterar på onsdag, steg 1,7 procent till 41,30 kronor. SEB klättrade 0,6 procent till 85 kronor.

"Många har haft en stor del banker i portföljerna de senaste åren men nu har man börjat vikta om till sektorer som man upplever har högre potential som telekom. Under måndagen avtog dock säljtrycket för bankerna då man vill vara försiktig inför Nordeas rapport. I ett längre perspektiv känns det dock som investerarnas intresse för den här sektorn faller", sa mäklarchefen.

För tryggare innehav som skogsbolagen var utvecklingen blandad. Holmen noterades 0,6 procent lägre vid 240 kronor. Stora Enso steg däremot 1,4 procent till 105,50 kronor.

Bland de traditionellt "trygga" aktierna var tobaksjätten Swedish Match oförändrad vid 57,50 kronor.

Avfuktarbolaget Munters kom med en sämre rapport än förväntat. För att få ordning på kostnaderna ska ett nytt åtgärdsprogram dras igång uppgav bolaget. Munters tappade 5,6 procent till 161,50 kronor.

På rekommendationsfronten stärktes affärssystemutvecklaren Jeeves 11 procent till 22,60 kronor. Aktien fick en köprekommendation i måndagens DI. Nätverksbolaget Axis Communications steg 3,1 procent till 13,40 kronor efter en köprekommendation i måndagens Veckans Affärer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?