Annons

Dålig dag för banker

Det befarade börsraset efter strömavbrottet i USA uteblev. De amerikanska börserna öppnade med små rörelser och inte heller på Stockholsmbörsen var det någon dramatik. Saxindex stängde 0,5 procent lägre. Totalt omsattes 8,8 miljarder kronor. Bankerna fortsatte backa medan medicinteknikbolaget Getinge steg efter ett förvärv.


"Hade strömavbrottet kommit för ett år sedan hade det utlöst panik på börsen men nu togs det med ro. USA-börserna, som hade öppet som vanligt, inledde ju till och med stigande. Att Stockholmsbörsen backade något berodde på vinsthemtagningar", sa en mäklarchef.

Astra Zeneca fortsatte uppåt i den inledande handeln och toppade under förmiddagen vid 350 kronor men föll sedan tillbaka för att stänga 1 procent lägre vid 342 kronor.
"Ett typiskt fall av vinsthemtagningar. Aktien har gått lite väl snabbt de senaste dagarna", sa en mäklare.

Medicinteknikföretaget Getinge steg 5 procent efter att bolaget meddelat att det förvärvat Siemens LSS till priset 1.380 Mkr. Flera analytiker menade att Getinge fått bolaget billigt.

Banksektorn fortsatte den svaga utvecklingen. Sämst gick det för SEB, som under torsdagen rapporterade i linje med förväntningarna. Aktien backade 2,9 procent till 84,50 kronor. Nordea tappade 1,5 procent.

Även sparkoncernen Skandia noterades fallande, minus 1,4 procent till 28,20 kronor.
"Efter onsdagens tjurrusning i samband med rapporten har intresset för Skandia varit förvånansvärt svalt", sa mäklarchefen.

Klädjätten H&M presenterade svagare försäljningssiffror än väntat för juli månad. Snittprognosen låg på en försäljningsökning med 10 procent jämfört med motsvarande period 2002 men bolaget presterade bara 8 procent. I jämförbart butiksbestånd föll försäljningen med 3 procent. Någon större kalldusch blev siffrorna dock inte för marknaden. H&M stängde oförändrad vid 176,50 kronor.

"Aktien har inte följt med upp under de senaste dagarna så de verkliga förväntningarna var lägre ställda än den snittprognos som presenterades. Med tanke på värmeböljan var detta inga svaga försäljningssiffror", menade mäklarchefen.

Den mindre kollegan JC kom med ett svagt resultat och backade 6 procent. Förlusten ökade till 76 Mkr före skatt för det första halvåret och försäljningen minskade med närmare 7 procent. På den svenska marknaden, som är bolagets största, ökade försäljningen men mindre än marknaden som helhet.

Flera mindre verkstadsbolag återfanns högt på vinnarlistan. Bidragande var en analys i fredagens DI. Finnveden steg 6 procent medan Hexagon och Cardo klättrade med 2,5 respektive 4 procent.

Spelbolaget Boss Media har vänt förlust till vinst. Resultatet för det första halvåret efter finansnetto blev 14 Mkr jämfört med minus 5 Mkr under 2002. Bolaget upprepade även målet om att ta hem 14 nya order under helåret 2003. Hittills har sex order presenterats. Aktien stängde 12 procent högre vid 10 kronor.

Investerare som under torsdagen spekulerade i en stark rapport från Net Insight gjorde en dålig affär. Aktien rasade 10 procent till 94 öre efter att bolaget presenterat ett resultat före skatt på minus 36,7 Mkr.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?