Annons

Skandia rusade på stark börs

En stark avslutning på USA-börserna under tisdagens handel bidrog till att stärka Stockholmsbörsen som steg 1,3 procent under onsdagen. Sparkoncernen Skandia rusade 14 procent efter att ha rapporterat. Bra gick det även för rapporterande Nobel Biocare och Astra Zeneca som steg efter att bolaget fått ett slutgiltigt USA-godkännande för Crestor. Totalt omsattes 11,3 miljarder kronor.


"Full fart. Nyhetsflödet var kraftigt, det strömmade in rapporter och handeln var betydligt högre än tidigare i veckan. Det var framförallt börskänsliga bolag och bankerna som man handlade upp medan säkrare innehav som skogsaktier hade det tuffare", sa en mäklarchef.

Skandia upplevde ett formidabelt rally, plus 14 procent till 29,30 kronor. Aktien toppade omsättningslistan. Bolaget rapporterade ett resultat i linje med förväntningarna. Vad som överraskade positivt var försäljningen över lag, utvecklingen i Storbritannien och ett omfattande besparingsprogram som Skandia ska dra i gång i höst.

"Man märker ett klart ökat intresse från flera stora institutioner som tidigare inte vågat sig in i Skandia. Det är samma utveckling som vi har haft med ABB som ingen vågade ta i för ett halvår sedan men som man nu börjar plocka in när molnen skingrats", sa mäklarchefen.

För finanssektorn i övrigt höll den starka utvecklingen för bankerna i sig. Nordea gick i likhet med tidigare i veckan starkast och klättrade ytterligare 2,2 procent till 41,30 kronor. SEB stärktes 1,7 procent till 88 kronor.

Inom verkstadssektorn fortsatte fordonstillverkaren Volvo att gå starkt, plus 2,7 procent till 207 kronor. Sämre gick det för verkstadsbolaget Finnveden som föll 4,5 procent efter att bolaget rapporterat.

"Det var rena besparingsvinster som bolaget presenterade. Rapporten visar att de är på rätt väg men aktien var närmast överspekulerad och det hade förmodligen krävts ett extraordinärt starkt resultat för att den skulle fortsätta lyfta", sa mäklarchefen.

I likhet med Finnveden hade skogsbolagen det motigt. Stora Enso tappade 1 procent till 100 kronor medan Holmen backade 0,6 procent till 233 kronor.

"Ren sektorrotation, säkrare bolag som skog får vika på foten när man tar på sig mer risk", sa en mäklare.

Till förlorarna ställde sig även klädjätten H&M som backade 0,8 procent till 176,50 kronor inför fredagens försäljningsiffror för juli månad.

"I likhet med tisdagen var det osäkerhet kring Europaförsäljningen under den varma julimånaden som tyngde", sa mäklarchefen.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca klättrade 2 procent till 337 kronor efter det väntade beskedet att kolesterolsänkaren Crestor får säljas i USA. Trots uppgången värderades bolaget högre i början av juli då den rådgivande myndigheten till det amerikanska läkemedelsverket rekommenderade ett godkännande.

Astra Zenecas storägare Investor, som har flera av den senaste tidens vinnare som ABB och SAS i portföljen, klättrade 5,6 procent till 66,50 kronor.

Dentalbolaget Nobel Biocare rusade 10 procent till 636 kronor efter att ha rapporterat ett resultat över förväntan och upprepat de finansiella målen för helåret 2003.

På rekommendationsfronten stärktes Transcom 7 procent till 18,60 kronor av en köprekommendation i Affärsvärlden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?